Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zbog bjegstva Kovačevića arušeni odnosi Washington-Beograd


Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u utorak da je slučaj srbijanskog studenta Miladina Kovačevića nanio udarac odnosima Beograda i Washingtona te da će Srbija pokušati nadići problem u okviru međunarodnih normi, ali i ustava i zakona zemlje.

On je kazao da su "munjevito povučeni srpski diplomati, koji su bili umiješani u slučaj, i da je stvar sada prepuštena drugim organima, a pokrenuta je i unutarnja istraga u okviru ministarstva".

Miladin Kovačević, koji studira u SAD, optužen je za prebijanje i nanošenje teških ozljeda kolegi sa sveučilišta. Američke vlasti pustile su ga, uz jamčevinu, na privremenu slobodu do početka suđenja, ali mu je bilo zabranjeno napustiti zemlju i oduzeta mu je putovnica. No, on je dobio u Konzulatu Srbije u SAD-u drugu putnu ispravu kojom je pobjegao u Srbiju.

SAD optužuje srbijanski konzulat da su neprimjereno izdali privremenu putnu ispravu Kovačeviću kojom je Kovačević pobjegao u Srbiju i zahtijevaju da se vrati u SAD kako bi se suočio s optužnicom.

Svi beogradski mediji u utorak objavljuju da je za Kovačevićem raspisana crvena Interpolova tjeralica zbog kaznenog djela protiv života i zdravlja te da to praktično znači kako sve zemlje članice ove međunarodne policijske organizacije imaju obvezu uhititi ga.

XS
SM
MD
LG