Dostupni linkovi

Kosovska očekivanja od Vlade Srbije


Vlasti u Prištini smatraju da bi Vlada Srbije, za koju se tvrdi da je proevropski orijentisana, trabala da prizna novu realnost na Kosovu, odnosno kosovsku nezavisnost. Predstavnici opozicije su, međutim, spektični i ne očekuju da će buduća Vlada Srbije promeniti odnos prema Kosovu.

Vlada Kosova očekuje da će nova Vlada Srbije nakon formiranja priznati novu realnost stvorenu na Kosovu. Zamenik premijera Ram Manaj kaže da očekuje da nova Vlada Srbije treba da i u praksi potvrdi svoju proevropsku orijentaciju.

„Budući da je proevropska, očekujemo da ima novi pristup u konsolidaciji odnosa, prihvatajući prethodno novu realnost na Kosovu. To prihvatanje na početku može da ne bude eksplicitno i deklarativno, već može biti konstitutivno i funkcionalno, znači kao prihvatanje novostvorene realnosti na Kosovu, što bi bilo u interesu procesa demokratizacije u Srbiji i stabilnosti regiona. Proevropska orijentacija je u interesu celog regiona“
, kaže Manaj.


Međutim, predstavnici opozicije na Kosovu su skeptični da će koalicija između Demokrata i Socijalista promeniti politiku u odnosu na Kosovo. Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi kaže da u Srbiji, kako se očekivalo, još uvek nisu na sceni demokratske snage:

“Srpska politika je stalno vodila politiku zasnovanu na prošlosti i na okolnosti koje su uticale da ne bude promena. Zato i ova Vlada, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kroz Ministarstvo za Kosovo koje su formirali, jasno pokazuje da se politika Srbije ne menja”.


Prema dosadašnjim saznanjima, Vlada Srbije će imati i Ministarstvo za Kosovo koje će voditi Goran Bogdanović, političar sa Kosova, koji je bio ministar za poljoprivredu u prvoj Vladi Kosova posle 1999 godine, koju je vodio Bajram Redžepi. To, prema Isufiju, najbolje govori da u Srbiji nema promena u pristupu pitanju Kosova:

“Postavljanje Gorana Bogdanovića za ministra za Kosovo je najjasniji pokazatelj da se Srbija ne menja, zato i međunarodna zajednica treba da ima mnogo rogorozniji pristup.”

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova smatra da Vlada koja se naziva proevropskom neće prihvati novu realnost stvorenu na Kosovu i misli da će izbor nove Vlade uticati na pogoršanje odnosa na severu Kosova, koji kontrolišu Srbi.

Zamenik kosovskog premijera Manaj kaže kako se može očekivati da, demonstrirajući proevropsku orijentaciju, nova Vlada Srbije indirektono može da doprinese poboljšanju odnosa između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG