Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex nije UNMIK


Yves de Kermabone

Šef Eulexa Iv De Kermabon pozdravio je odluku generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, uz napomenu da pravosudno-policijska misija EU neće funkcionisati pod okriljem UN. Kermabon je istakao da Eulex ima nadležnosti koje je odredila EU, kojoj će i podnositi izveštaje.

U okviru priprema za raspoređivanje Eulexa, Kermabon se sastao sa kosovskim liderima.


Eulex će o svom radu izveštavati Brisel i neće biti pod kišobranom UN, izjavio je danas šef te misije Iv De Kermabon. Posle razgovora sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, Kermabon je objasnio da će pravosudno-policijska misija EU sarađivati sa UNMIK-om u rekonfiguraciji te administracije, što podrazumeva i preuzimanje nadležnosti od UN.

Na ovaj način Kermabon je komentarisao predlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da se u okviru rekonstrukcije misije UN-a, EU više angažuje, navodeći da će se Euleks nalaziti pod okriljem UN. Generalni sekretar je konkretno naveo da će EU, odnosno Eulex, progresivno preuzeti veće operativne odgovornosti u sektoru policije, pravosuđa i carine.

Međutim, Kermabon je istakao da će misija Eulexa biti različita od UNMIK-a jer će se njen posao sastojati u pružanju pomoći kosovskim institucijama.

“Eulex je misija koja je različita od UNMIK-a i mi nismo ovde da bismo zamenili misiju UN. Uloga Eulexa je da pomogne. Mi se nalazimo pod komandom EU i izveštavaćemo organizaciji u Briselu koja se bavi civilnim krizama, a preko nje i svim članicama EU i gospodinu Solani”, kazao je Kermabon.

Šef pravosudno-policijske misije Evropske unije Kermabon je kazao da se intenzivno radi kako bi se Eulex rasporedio na celoj teritoriji Kosova. Međutim u tom procesu najveći izazov ostaje odlazak te misije na sever Kosova i u ostale sredine u kojima živi većinski srpsko stanovništvo.

Komentarišući moguće izazove zbog protivljenja Srba dolasku Eulexa, Kermabon je priznao da će za to biti potrebno vreme ali i naglasio da će se na kraju to ipak desiti. Na osnovu plana Martija Ahtisarija, kojeg su Srbi odbili, oko 2200 pripadnika policije i sudstva iz zemalja EU treba da nadgleda rad pravosuđa, policije i carine.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izrazio je očekivanje da će Eulex i kosovske institucije tesno sarađivati kako u sprovođenju plana Martija Ahtisarija tako i unapređenju pravosudnog sistema.

XS
SM
MD
LG