Dostupni linkovi

Nova otkrića - sunčev sistem jajolik


Solarni sistem, Sunce
Solarni sistem, Sunce
Kad se gleda iz ostatka galaksije, ivice našeg Sunčevog sistema izgledaju malo 'ulubljene' kao da ga je neka džinovska ruka pritisnula sa strana, pokazali su NASA-ini snimci.
Informacije koje su stigle sa prvog svemirskog putovanja sa Zemlje letjelice koja je imala za cilj doći do same ivice Sunčevog sistema pokazale su da nije u pitanju samo obični krug, kako se dosad smatralo. Rezultati nekoliko istraživanja objavljenih u časopisu Nature, iznenadili su astronome jer su uvidjeli kako to Sunčev sistem zaista izgleda.

Još 1977. NASA je lansirala dvije letjelice u svemir na misiju iza granica Sunčevog sistema. Voyager 1 je poslan sjeverno, a Voyager 2 južno. Pokazalo se da su ove dvije letjelice stigle do krajnjeg sloja ovog sistema na različitim odstojanjima od Sunca. Voyager 2 je stigao dotle skoro 1 milijardu milja bliže Suncu nego Voyager 1.

"Smatrali smo da je sve simetrično i jednostavno," kaže Leonard Burlaga, astrofizičar NASA-inog centra. Za nekoliko godina letjelice će izaći iz Sunčevog sistema i nastaviti istraživanja dublje u svemiru, prenosi AP.
Galop čiste energije – najviše ulaganja u energiju vjetra
Unatoč potresima na financijskim tržištima, ulaganje u obnovljive izvore energije prošle je godine doseglo novi rekord, objavio je Program za okoliš UN-a. Predvodi vjetar, slijedi ga sunce.

Turbine na vjetar, Danska
Zabrinutost zbog klimatskih promjena, poskupljenja nafte, energetske sigurnosti i jačanje potpore svjetskih vlada povećali su 2007. ulaganja u obnovljivu energiju na rekordnih 148 milijardi američkih dolara, što je 60 posto više nego 2006., prema analizi UNEP-a.

"Industrija čiste energije sazrijeva a njezini pobornici ostaju uporni. Ova otkrića trebala bi potaknuti vlade ... da postignu iskren i smislen novi dogovor na ključnom sastanku o klimi u Kopenhagenu potkraj 2009.", rekao je čelnik UNEP-a Achim Steiner.

Globalni trendovi pokazuju da je najviše ulaganja privukla energija vjetra, 50,2 milijardi dolara, a najbrže je rasla solarna, privukavši 28,6 milijardi dolara novog kapitala. Ulaganja u solarnu energiju od 2004. rastu prosječnom godišnjom stopom od 254 posto, navodi se u izvješću.
Koliko je riba u moru?
Kako mnogi morski organizmi iz dana u dan nestaju zbog klimatskih promjena, ali i mnogi novi nastaju, odnosno tek se otkrivaju, znanstvenici su se okupili u Belgiji radi formiranja registra podvodnih vrsta.
Ovih su se dana u belgijskom gradu Ostendeu sastali znanstvenici iz cijelog svijeta kako bi predstavili tzv. World register of marine species (WoRMS), prvi svjetski popis različitih morskih vrsta.

Katalogizirano je 122.500 vrsta, što je samo polovica od svih koje je znanost do danas prepoznala, njih 230 tisuća. U projektu koji bi trebao biti završen 2010. godine koristiti će se podaci 2000 znanstvenika iz 80 zemalja i riječ je o najvećem projektu na ovu temu koji je ikad pokrenut.

Znanstvenici smatraju da ima još barem tri puta više vrsta od onih koje su dosad poznate, a ritam kojim se otkrivaju novi oblici morskog života naprosto je vrtoglav: svake godine, naime, u različitim znanstvenim publikacijama opisano je njih 1400. Registar je nadopunjen i slikama, linkovima i drugim informacijama.

I brodovi kvare klimu
Režu valove i nose terete. Pa ako se i ne izvrnu i plove baš kako treba gusti promet utjeće na priobalnu klimu. U posljednjih 50 godina potrošnja goriva u pomorstvu povećala se za više od 4 puta.
Gust pomorski promet može utjecati na priobalnu klimu, piše Kölner Stadt-Anzeiger. Naime, istraživači iz Meteorološkog zavoda Instituta Max Planck u Hamburgu bavili su se istraživanjem oblaka nad kanalom La Manche.

Ustanovili su da u priobalnom području oblaci postaju sve rjeđi, dok na moru postaju sve gušći. Znanstvenici su zaključili da se to događa zato što brodski motori zagađuju zrak ispušnim plinovima. Oni smatraju da čestice čađe koje brodovi ispuštaju u atmosferu djeluju kao kondenzacijske jezgre i tako doprinose stvaranju sitnih kapljica vode od kojih nastaju oblaci.

U posljednjih 50 godina potrošnja goriva u pomorskom prometu povećala se za više od četiri puta.
Zemlja postaje sretnije mjesto
Od 1981. pa do danas nivo sreće na našem planetu je porastao. Pokazuju to podaci globalnog istraživanja po kojem su najsretniji Danci, a glavni razlog je sloboda izbora.

Planeta Zemlja
Danska, zahvaljujući svojoj demokraciji i socijalnoj jednakosti te miroljubivoj atmosferi, najsretnija je zemlja na svijetu, dok je, pak, Zimbabve, rastrgan političkim i socijalnim nemirima, najnesretnija zemlja.

A da novac ne znači i sreću potvrđuje plasman SAD-a, koji se kao najbogatija zemlja na svijetu nalazi na 16. mjestu.

Sve u svemu, svijet postaje sve sretnije mjesto, pokazuju rezultati istraživanja koje je inicirala vlada SAD-a, a koje je provedeno uz pomoć sociologa na globalnoj razini.

Analiza prikupljenih rezultata pokazuje da je nivo sreće porastao u razdoblju od 1981. do 2007. u čak 45 od 52 ispitane zemlje.

''Vjerujem da postoji snažna veza između mira i sreće'', rekao je Ronald Inglehart, politolog iz Instituta za socijalna istraživanja sa Sveučilišta u Michiganu, koji je vodio ovo istraživanje.

Ingelhart također dodaje da postoji i snažna veza između sreće i demokracije.

''Danska je po prikupljenim podacima najsretnija zemlja na svijetu. Ona nije najbogatija zemlja na svijetu, ali stalno napreduje.''

Portoriko i Kolumbija također su zauzeli visoka mjesta, zajedno sa Sjevernom Irskom, Islandom, Švicarskom, Irskom, Nizozemskom, Kanadom i Švedskom.

Ovo istraživanje prvi put je provedeno 1981. godine i od tada se bazira na dvama jednostavnim pitanjima: ''Kad se sve zbroji i oduzme, osjećate li se jako sretno, prilično sretno, ne baš sretno, uopće se ne osjećam sretno?'' i ''Kad se sve uzme u obzir, koliko ste zadovoljni svojim životom ovih dana?''. U istraživanju je sudjelovalo 350.000 ljudi.
MySpace i Facebook uništavaju mlade osobe

Mladi koji odrastaju uz internetske stranice za socijalno umrežavanje poput Facebooka i MySpacea mogli bi u budućnosti imati negativan i opasan pogled na svijet, tvrdi jedan od vodećih svjetskih psihijatara.

Psihijatar Himanshu Tyagi tvrdi kako bi navedene internetske stranice mogle ozbiljno štetiti mentalnom razvoju i zdravlju tinejdžera, jer osobe s aktivnim online profilima umanjuju vrijednost svoje stvarne osobnosti. Stoga stručnjaci ne kriju zabrinutost zbog takvih stranica za socijalno umrežavanje jer bi mogle potaknuti impulzivno ponašanje, pa čak i samoubojstva.


Tyagi je na godišnjem simpoziju psihijatara napomenuo kako osobe rođene nakon 1990. godine upoznaju svijet kroz internet, a današnji stručnjaci nisi još spremni nositi se s problemima koje mlade osobe imaju zbog korištenja interneta.

Iako stranice za socijalno umrežavanje imaju mnoge prednosti poput stvaranja novih prijateljstava i druženja, tu postoje i potencijalne opasnosti poput fiktivnih identiteta, prijevara i laži koje uvelike utječu na razvoj mladih osoba.

"Stvoren je svijet gdje se sve brzo mijenja i prilagođuje, međusobni odnosi okončavaju se klikom miša, svaki profil može biti obrisan i napravljen novi koji vam više odgovara", izjavio je Tyagi te nadodao kako se osobe navikavaju na brz ritam života koji nije dosadan i uzbudljiviji je od stvarnog što dovodi do razgraničavanja sa stvarnošću.
Univerzalne naočale
Nakon godina razvoja u Indiji starta ispitivanje univerzalnih naočala namijenjenih siromašnoj djeci u zemljama u razvoju. Nadaju se da će biti dovoljno dobre za 90% slabovidnih. Okvir pogodan za sve i stakla koja se mogu vrlo lako ručno prilagoditi za one koji pate od umjerene kratkovidnosti i dalekovidnosti.
Nizozemski znanstvenici pokreću u Indiji ispitivanje univerzalnih naočala namijenjenih siromašnoj djeci u zemljama u razvoju. Stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Amsterdamu godinama su radili na U-naočalama, koje imaju okvir pogodan za sve i stakla koja se mogu vrlo lako ručno prilagoditi za one koji pate od umjerene kratkovidnosti i dalekovidnosti. Tvrde da su naočale pogodne za 90 posto onih kojima su potrebne.

"Zapravo, to je jedna vrsta konačnog rješenja", rekao je voditelj projekta Sjoerd Hannema prije odlaska u Indiju gdje će se naočale testirati u bolnicama od srpnja do rujna.

Ako "prođu" testove, naočale bi se proizvodile u tvornicama u zemljama u razvoju pa bi bile razmjerno jeftine. Znanstvenici se nadaju da bi masovna proizvodnja mogla početi u roku od godine dana.

Za 'zeleno' srce
Nekoliko šalica zelenog čaja dnevno moglo bi spriječiti razvoj nekih srčanih bolesti, tvrde grčki znanstvenici s atenskog Medicinskog sveučilišta. Studija je pokazala da je tajna naravno, u flavonoidima.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. Pokazuju da zeleni čaj poboljšava protok krvi i sposobnost arterija da se prošire, rekao je kardiolog atenskog sveučilišta Charalambos Vlachopulos koji je s kolegama radio na istraživanju.

Grčki znanstvenici tvrde da je zeleni čaj bolji od crnoga, koji je također iznimno zdrav za kardiovaskularni sustav, no zeleni smatraju djelotvornijim zbog većih količina korisnih sastojaka - tzv. flavonoida, s obzirom da se neki flavonoidi tijekom procesa oksidacije crnoga čaja izgube. Poznato je da flavonoida ima u kakau, rajčicama i grejpu.

"Učinak povoljnog djelovanja zelenog čaja na kardiovaskularni sustav kod dobrovoljaca je bio vidljiv već u roku od pola sata", izvijestio je dr. Vlachopulos.
Svemirsko vjenčanje
Ako želite svoj ulazak u bračnu luku učiniti uistinu posebnim, obratite se japanskoj agenciji First Advantage, zahvaljujući kojoj sudbonosno 'da' možete izgovoriti u bestežinskom stanju s pogledom na Zemlju.
Neki bi se mladenci doista mogli naći na sedmom nebu, ako organizaciju vjenčanja prepuste japanskoj agenciji koja najavljuje svemirsko vjenčanje s pogledom na Zemlju.

Tokijska agencija First Advantage otvorila je popis rezervacija za buduće supružnike koji se žele vjenčati na malo drukčiji način. Zadovoljstvo svemirskog vjenčanja stajat će ih 240 milijuna jena ili oko 1,45 milijuna eura.

Vjenčanja će se održavati u maloj svemirskoj letjelici, koja će doseći visinu od oko 100 km, kažu organizatori. Tijekom jednosatnog leta, par će provesti nekoliko minuta u bestežinskom stanju kada će izmijeniti bračne zavjete. Istodobno će, tijekom obreda s mladencima u letjelici moći biti prisutne još tri osobe.

Sve formalnosti koje prate obred vjenčanja bit će obavljene prije uzlijetanja kako bi mladenci, nakon što izgovore sudbonosno "da" što dulje uživali u jedinstvenom pogledu na Zemlju. Japanska će agencija letove realizirati u suradnji s američkom tvrtkom Rocket Plane, koja će omogućiti polijetanje svemirskih letjelica s privatnog aerodroma u Oklahomi.

Svemirski turizam sve više privlači ljude, posebice otkad je prvi svemirski turistički putnik, američki milijunaš Dennis Tito 2001., ruskoj svemirskoj agenciji platio 20 milijuna dolara za jedinstveno putovanje.
XS
SM
MD
LG