Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mandati su obaveza, a ne volja


Priština, zgrada Vlade Kosova

Vlada Kosova je saopštila da je odluka o produženju mandata četvorici predsednika opština sa srpskom većinom obavezujuća, ali da će u slučaju odbijanja Srba da to prihvate naći ‘alternativno rešenje’.

Kosovski Srbi ne priznaju odluke kosovskih vlasti, ali ima i onih koji smatraju da bi trebalo tražiti kompromis.

Sprovođenje odluke Vlade Kosova o produženju mandata srpskim predsednicima opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Štrpce, biće teško izvodljivo. Odmah pošto je kosovska Vlada donela odluku Srbi su to odbili. Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući kaže da se zakon mora poštovati.


“Pitanje sprovođenja nije stvar volje to je obaveza. Mi ćemo sarađivati sa međunarodnim faktorom koji je odgovoran za sigurnost i politička pitanja, sarađivaćemo samo sa onim Srbima koji imaju mandat priznat od institucija Kosova”, izjavio je Kući.


Pošto je većina Srba bojkotovala kosovske izbore 2007. godine, Joakim Riker je doneo Izvršnu odluku o produženju mandata predsednicima opština sa srpskom većinom do 18. juna. Nakon toga on svoju odluku nije produžio jer je Sekretarijat Ujedinjenih nacija nije odobrio. Međutim, Vlada Kosova je saopštila da je validnost Rikerove ranije odluke potvrđena u saradnji sa međunarodnom zajednicom, a ‘na osnovu ustavnih dispozicija koje dozvoljavaju produženje mandata za institucije koje nisu u suprotnosti sa Ustavom Kosova’.


Ali dosadašnji predsednici opština izjavili su da neće poštovati odluku Vlade Kosova, navodeći da ne priznaju kosovske vlasti. Tako su Slaviša Ristić i Velimir Bojović, dosadašnji predsednici opština Zubin Potok i Leposavić, odmah reagovali.

“Ta odluka je nevažeća jer je doneta od strane nepostojeće vlade, nepostojeće države”, rekao je Ristić. U istom tonu reagovao je Velimir Bojović, bivši predsednik opštine Leposavić izjavio je kako poštuje volju naroda i izborne rezultate od 11. maja ove godine.


Lider kosovskih Srba, Oliver Ivanović ocenjuje kako je reakcija lokalnih Srba bila očekivana.


“Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova i samim tim ni institucije koje iz te nezavisnosti proizilaze. To će biti ozbiljan problem i ako te institucije misle da ikada budu institucije koje će makar biti sagovornici onda moraju da promene svoje ponašanje”, smatra Ivanović.


Iako Vlada Kosova insistira da se zakon mora poštovati, postavlja se pitanje kako će se odluka sprovesti na terenu kada je Srbi odbacuju. Hajredin Kući najavljuje da bi se moglo tražiti drugo rešenje.


“U tom slučaju razmislićemo o nekom drugom alternativnom rešenju, ali red i zakon se moraju poštovati”, izjavio je Kući ne navodeći koja bi to rešenja bila.


U većinski srpskim opštinama na Kosovu, vlast preuzmaju organi izabrani na izborima 11. maja u organizaciji Republike Srbije. Svestan da se rezultati tih izbora ne mogu ignorisati ali ni stav UNMIK-a da te vlasti ne prizna, Oliver Ivanović predlaže da se rešenje nađe negde između rezultata srpskih izbora i stava UNMIK-a i kosovskih institucija.

Ivanović navodi da bi konkretno to bi moglo biti imenovanje privremenih skupšstina do nekih sledećih izbora.


“Mislim da sada na scenu mora da nastupi UNMIK i da preuzme na sebe da ovu situaciju razreši tako što će razgovarati sa Vladom Srbije koja jedina može uticati na Srbe da private neko kompromisno rešenje, između rezultata izbora od 11. maja na lokalnom nivou i onoga što nudi vlada u Prištini a to je produženje mandata”, kaže Ivanović.


Administracija UN, koja se nalazi u fazi rekonfiguracije ili smanjenja prisisutva, je više puta potencirala da su ‘skupštine opština koje su nastale kao rezultat izbora 11. maja nelegalne, pošto samo UNMIK ima pravo da organizuje izbore na Kosovu. Bez obzira na taj stav, srpska lokalna vlast počinje da funkcioniše, fizički i politički odvojeno od Albanaca.

XS
SM
MD
LG