Dostupni linkovi

Parastos borcima NOB-a na Kozari


Mrakovica, spomenik žrtvama NOB-a na Kozari, izgrađen 1972. godine prema projektu Dušana Džamonje.
Mrakovica, spomenik žrtvama NOB-a na Kozari, izgrađen 1972. godine prema projektu Dušana Džamonje.

Na Mrakovici je u subotu obilježena 66. godišnjica bitke na Kozari, jedne od najvažnijih partizanskih bitaka iz Drugog svjetskog rata. Predstavnici vlasti RS podsjetili su na stradanje Srba koji su se borili protiv fašizma i naglasili kako to treba da bude opomena da se takva stradanja više ne ponove.

Obilježavanje 66. godišnjice bitke na Kozari počelo je jutros služenjem parastosa poginulim borcima NOR-a i civilnim žrtvama rata. Parastos je služilo više sveštenika banjalučke eparhije.
Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je danas da je Kozara simbol pobjede nad silama mraka i bezumlja, a ne samo datum i stranica u istoriji, te da je moralna i civilizacijska dužnost da žrtve Narodnooslobodilačkog rata (NOR), kao i žrtve poslednjeg rata ne budu zaboravljene.
"Očuvanje RS u okviru ustavnog uređenja BiH je zavjet i dug prema onima koji su ugradili svoje živote u njene temelje", rekao je Kuzmanović danas na Mrakovici povodom obilježavanja 66. godišnjice bitke na Kozari i 4. jula - Dana borca.
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je danas na Mrakovici da vrijednosti bitke na Kozari treba da budu utemeljene u RS i da ova bitka i borba za slobodu treba da budu poruka mladim generacijama.
"Istinska težnja svih ljudi je da RS bude jača, stabilnija, moćnija i okrenuta razvoju. Poruke sa Kozare okrenute su danas ka tome. Šaljem ih u želji da jasno poručim da je RS neupitna", istakao je Dodik.
Premijer RS je poručio da je RS okrenuta miru, stabilizaciji i evropskim integracijama.
Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Boško Tomić rekao je danas na Mrakovici da je obilježavanje 66. godišnjice bitke na Kozari sjećanje na najslavniju epopeju Narodnooslobodilačkog rata i na poginule i sve one koje su dali život za slobodu svog roda.

"U prošlom vijeku je u nekoliko ratova stradao srpski narod. Oni koji su 1941. godine uzeli puške u ruke borili su se sa ostalim slobodoljubivim narodima protiv fašizma" rekao je Tomić na Mrakovici gdje se danas obilježava 66. godišnjica bitke na Kozari.

Tomić je naglasio da se obilježavanje ove godišnjice organizuje kao opomena i podsjećanje današnjih generacija da se ovakva stradanja više nikada ne ponove na ovom jednom od najljepših, ali i najmanje naseljenih područja na cijelom Balkanu upravo zbog velikih ljudskih gubitaka kroz vijekove.

Bitka za Kozaru dogodila se 3. jula 1942. godine u jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Cijeli ustanak na Kozari bio je važan za partizanski pokret otpora tokom Drugog svjetskog rata.
XS
SM
MD
LG