Dostupni linkovi

Zanijer čeka Vladu Srbije za početak dijaloga


Lamberto Zannier
Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da očekuje poziv za posetu Beogradu i da smatra da će do te posete doći nakon formiranja nove Vlade Srbije. Zanijer je to rekao posle razgovora sa liderima kosovske opozicije, koji su zatražili da se zaustavi stvaranje srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Novi šef UNMIK-a Zanijer najavio je da će posetiti Beograd čim dobije poziv. Zanijer je najavio da će cilj te posete biti da pripremi tehničke razgovore između Prištine i Beograda, kao što je predviđeno planom generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

“Čekam da dobijem poziv i da vidimo šta će biti, ali tamo Vlada još nije formirana”, kazao je Zanijer dodavši da će otputovati za Beograd čim dobije signal ali da će se prethodno konsultovati sa kosovskim vlastima.

Na osnovu predloga generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Priština i Beograd bi trebalo da razgovaraju o pitanjima u oblasti policije, pravosuđa, carina, zatim o verskim objektima te transportu i komunikaciji.

Zanijer je odvojeno razgovarao sa čelnicima opozicionih stranaka, predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem i liderom Demokratskog saveza Dardanije Nedžatom Dacijem, koji su zatražili da se spreči formiranje srpskih paralelnih struktura.

Bivši premijer Haradinaj je pozvao Vladu Hašima Tačija da izradi plan za delovanje protiv paralelnih struktura na Kosovu naglasivši da nisu dovoljne samo izjave protivljenja.

Zanijer je u tom pogledu kazao da se putem konstruktivnog dijaloga svih partija, uključujući i manjinske, može naći prostor za rešenje svih problema, pa tako i funkcionisanja srpskih paralelnih struktura.

“Sa mog stanovišta najvažnije je angažovanje na rešavanju problema u sredinama gde žive manjine”, kazao je Zanijer.

XS
SM
MD
LG