Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oživljavanje institucija Srbije na Kosovu


Kosovska Mitrovica, UNMIK, Foto: Ricky Green.

Skupštine srpskih opština na Kosovu, proizašle iz lokalnih izbora 11. maja, počele su da funkcionišu. Opštinske skupštine su konstituisane a njihovi predsednici su odredili svoje prioritete. Međutim, za UNMIK i kosovske institucije to su paralelne i nelegalne vlasti.

Novoizabrano opštinsko rukovodstvo preuzelo je zgradu opštine u Štrpcu u kojoj su do sada radili imenovani srpski predstavnici i predstavnici lokalnih Albanaca. Predsednik većinski srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović, iz Srpske radikalne stranke, izjavio je da formiranje lokalne vlasti na osnovu izbora 11. maja predstavlja oživljavanje institucija Republike Srbije.


Mihajlović je izjavio da se konstituisanjem skupština opština Srbija institucionalno vraća na Kosovo, te je izrazio spremnost da sarađuje sa UNMIK-om i drugim međunarodnim organizacijama.


“Mi smo se rukovodili time da ne želimo da ulazimo na mala vrata već da radimo u zgradi koja je namenjena za tu svrhu i koja je vlasništvo Republike Srbije. Država Srbija je raspisivanjem lokalnih izbora potvrdila svoj intergitet i suverenitet na ovim prostorima što je nama bilo bitno.”


Predsednik opštine Štrpce je do sada bio Stanko Jakovljević kome je bivši šef UNMIK-a Joakim Riker dva puta produžavao mandat, što je bilo rešenje jer su Srbi bojkotovali kosovske izbore prošle godine. Međutim, mandat lokalnoj vlasti je istekao 18. juna i za sada se ne zna da li će i kada UNMIK ili neka druga međunarodna institucija doneti bilo kakvu odluku. Bez obzira na to, srpska lokalna vlast počinje da funkcioniše, fizički i politički odvojeno od Albanaca.


I dok u jednom delu Orahovca postoji sedište opštine, u kojoj pored većinskih Albanaca ima i nekoliko Srba, u drugom delu grada u privatnoj kući smeštena je srpska opština. Dragan Šorić kaže da je Skupština opštine, koja broji 31 odbornika, odredila svoje prioritete, kojima će se rukovoditi u cilju poboljšanja života oko 1350 Srba u Orahovcu.


“Otvaranje radnih mesta kako bi zaposlili mlade ima dosta mladih i u Orahovcu i u okolnoj Velikoj Hoči. Prvenstveno cilj nam je otvaranje novih radnih mesta da bi usposlili mlade jer cim ih uposliš oni će ostati ovde nemaju potrebe da napuštaju svoj rodni kraj.”


I prizrenska opštinska vlast počinje da radi iako izmeštena u Štrpcu. Predsednik opštine Milorad Lazić je pre 10 godina napustio svoj radni grad i kao raseljeno lice živi u Štrpcu. Lazić kaže da će opština, koja ima 20 odbornika, funkcionisati prema zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srbije.


“Ovo je prvi put posle osam godina da mi Srbi i nealbanci imamo svoju skupštinu i mislim da je to od velikog značaja jer do sada naši ciljevi povratka, zapošljavanja i egzistencije uopšte nisu bili uvažavani i mislim da ćemo prvi put posle 9 godina uzeti stvar u svoje ruke”.


I dok Srbi konstituišu opštinske organe, navodeći da u njima moraju sedeti ljudi koje je izabrala srpska zajednica, administracija UN potencira svoj stav u vezi sa srpskim lokalnim vlastima. Portparol UNMIK-a Rasel Giki.


“UNMIK će sarađivati samo sa legitimnim predstavnicima kosovskih Srba i mi ne priznajemo Skupštine opština koje su nastale kao rezultat izbora 11. maja, jer te izbore UNMIK nije odobrio”
, izjavio je portparol međunarodne administracije.

XS
SM
MD
LG