Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koalicioni partneri mogu prevazići krizu


Hashim Thaqi

Koalicioni partneri, Demnokratska partija i Demokratski savez Kosova, smatraju da mogu da prevaziđu probleme nastale nakon odluke premijera Kosova Hashima Thaqija da smeni sa funkcije zamenika ministra za industriju i trgovinu Nasera Osmanija, zbog incidenta koji se dogodio na sednici Skupštine Kosova izmedju Osmanija i ministra Fatmira Ljimaja.

Odluka premijera Thaqija zaoštrila je odnose izmedju DSK i DPK. Za razliku od jučerašnjeg dana kada je DSK bila protiv odluke premijera, danas su uzdržaniji.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi kaže kako će koalicioni partneri prevaziči krizu i nastaviti zajednički rad. Prema njemu, jučerašnja reakcija Predsedništva DSK bila je više reakcija uznemirenih ljudi.


"Ja ne komentarišem izjave uznemirenih ljudi, oni treba da se brinu da su institucije Kosova svakako svete i oni žele da budu u tim institucijama. Ja ne verujem da će se koalicija raspasti. Ja mislim da će koalicioni partneri razgovarati i prevazići ovu nepotrebnu i bezrazložnu krizu“
, kaže predsednik kosovskog parlamenta.


Predsedništvo DSK je danas odložilo juče najavljenu sendicu Predsedništva stranke, dok je portparol DSK, Vehbi Miftari rekao da se DSK angažuje za stabilne institucije i ostaje opredeljen da se ne destabilizuju institucije. Ne precizirajući da li se DSK složio sa odlukom premijera, Miftari je podsetio na stav predsednika Kosova Fatmira Sejdiu i premijera Thaqija da je smenjivanje Osmanija izvršeno poštujuči ustavne i zakonske norme:

„ Stavovi koji su juče izneti od premijera Thaqija ali i predsednika države Sejdiu pokažuju da su upotrebljeni zakonski mehanizmi, medjutim istovremeno politička je ocena da treba da bude pravog partnerstva izmedju kolaicionih partnera i to je stav predsedništva DSK".


Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Naim Maloku kaže da se incidenti kao ovaj što se tokom ove nedelje dogodio u Skupštini normalna pojava u parlamentarnoj praksi i u drugim zemljama. Ovaj je incident, prema Malokuu, dobio primese krize vlade nakon što je premijer Thaqi sankcionisao samo člana Vlade iz DSK.

„Mislim da je mera preduzeta prema poslaniku, odnosno zameniku ministra Naseru Osmaniju, bila ishitrena i nije trebala da se preduzme takva mera, jer se na ovaj način krivica baca samo na jednu a ne na obe strane.“

Iako je juče predsednistvo DSK ocenilo ishitrenom odluku premijera, predsednik Kosova i lider DSK je podržao odluku premijera Thaqija. Ostaje da se vidi koja će biti reakcija jednog dela DSK koja se uvek suprostavljala odlukama premijera Thaqija.

XS
SM
MD
LG