Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I kosovski Srbi na Donatorskoj konferenciji


Brisel: sedište Evropske komisije

Sve centralne i lokalne institucije su pripremile projekte za Donatorsku konferenciju za Kosovo, koja će se održati 11. jula u Briselu. Vlada Kosova će tražiti više od milijardu evra podrške. Medju projektima naći će se i jedan od kapitalnog značaja za srpsku zajednicu.

Medjunarodna donatorska konferencija za Kosovo, koja će biti održana 11. jula u Briselu, trebalo bi da obezbedi sredstva za društveno-ekonomski razvoj Kosova. Kako je ranije saopštila Evropska komisija, organizator skupa, cilj je da se prikupe sredstva za pomoć ‘novoj nezavisnoj državi’.

Institucije Kosova zatražiće finansijsku podršku u iznosu od više od milijardu evra. Zvaničnici Vlade kažu da su priveli kraju projekte koje će predstaviti na konferenciji. Bedri Hamza, zamenik ministra za ekonomiju i finansije kaže da je to ministarstvo izdalo Srednjoročni plan raspodele troškova.

Pripremljena je sva dokumentacija počevši od srednjoročnih troškova što je osnova za organizaciju konferencije”, kaže Hamza dodajući da će se traziti sredstva za ‘podršku budžetu, kapitalne investicije i individualne projekte’.

Prema najavama, Donatorsku konferenciju otvoriće evropski komesar za proširenje Oli Ren i premijer Kosova Hašim Tači. U saopštenju Kancelarije za vezu Evropske komisije u Prištini je navedeno da je cilj skupa prikupljanje finansijskih sredstava medjunarodnih finansijskih i drugih organizacija, kao i agencija UN.

Konkretno očekuje se da će biti prikupljena sredstva namenjena privrednom razvoju, privlačenju investicija, otvaranju novih radnih mesta i usmerena ka svim zajednicama.

Na donatorskoj konferenciji biće i predstavnici srpske zajednice u Vladi i Skupštini Kosova iz redova Samostalne liberalne stranke. Slobodan Petrović, član predsedništva Skupštine Kosova i lider stranke, kaže da će ministar za povratak Boban Stanković u Briselu predstaviti projekte koji se odnose na poboljšanje života Srba.

“Do sada imamo 15 miliona koji su vezani za individualni povratak za srpsku zajednicu i ono što je posebno značajno je projekat od kapitalnog značaja jeste projekat za izgradnju jednog urabanog naselja za 21.000 stanovnika na potezui izmedju Gračanice i Lapljeg sela. Inače to je projekat vredan 597 miliona evra koji bi trebao da se radi u pet faza, a prva faza bi počela 2009. godine”, kaže Petrović.

Petrović dodaje da projekat, koji ima podršku Vlade Kosova i medjunarodne zajednice, iziskuje velika sredstva pošto se njime predvidja ostanak i povratak kosovskih Srba. Predvidjeno je da novo urbano naselje pored stambenih objekata, pruži i privredne i poslovne mogućnosti.

“Ja očekujem da će na donatorskoj konferenciji taj projekat privući pažnju iz prostog razloga što smo pre nekih 15-20 dana upravo u Briselu prezentovali to kao ideju odnosno projekat, koji je na naše očekivanje podržan od velikog broja parlamentaraca Evropske unije, a Evropska komisija je zainteresovana bila i tražila je da bude bliže upoznata sa projektom i oni su napravili jedan tim ljudi koji je kvalitetan i koji je profesionalan za izradu takve vrste projekta”, kaže Petrović.

Evropska komisija je navela da će zamašna sredstva za Kosovo biti obezbedjena iz budžeta Evropske unije. Postojeći fond EU namenjen za period 2007-2011. godine iznosi 395.1 milion evra i deo je pred-pristupnog programa. Brisel je od 1999. godine na različite načine pomogao Kosovu sa 1,8 milijardi evra.

Kako je nedavno izjavio premijer Kosova Hašim Tači, donatorska konferencija će biti zajednički uspeh koji će omogućiti da Kosovo krene ka svojoj konačnoj destinaciji - članstvu u EU i NATO-u. Donatorska konferecija se održava pet meseci pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost.

XS
SM
MD
LG