Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stogodišnjica SOS-a


Crtež koji prikazuje kapetana Titanica i radio operatera koji šalju SOS signal za pomoć.

SOS, Morzeov signal spasio je stotine hiljada života od kada je 1. jula 1908. godine usvojen kao međunarodni signal za pomoć. O tome šta zaista znači skraćenica SOS u tekstu prenesenom iz The Timesa.

SOS je najznačajnija “skraćenica” u engleskom jeziku, uprkos tome što ne znači ništa. Ona nije skraćenica za ‘spasi naše duše’ (Save Our Souls), ‘zaustavi ostale signale’ (Stop Other Signals), ‘preživjeli na brodu’ (Survivors On Ship), ‘zasigurno tonemo’ (Sure Of Sinking), ‘pošaljite pomoć’ (Send Out Succour), ‘spasite naše mornare, brodove, kožu (Save Our Sailors/Ship/Skins) ili bilo koju drugu varijantu. Zasigurno nije skraćenica, kao što tvrdi jedna teorija, za ‘Spasiti Ot Smerti’ (na ruskom ‘spasiti od smrti’).

SOS je jednostavno najkraća, najjedostavnija riječ od tri slova u Morseovom kodu: tri tačke, tri crtice i još tri tačke. Ovaj signal je promišljeno izabran jer ne znači ništa, zbog toga što je morao biti globalno prihvaćen i ne biti predmetom jezičkih varijacija.

Kao i sve što ima veze sa pomorskim propisima, signal za pomoć je bio predment žestokog međunarodnog suparništva – i dok su Britanci mislili da je SOS njemačkog porijekla i da Francuzi nikad neće prihvatiti nešto na engleskom, Italijani i Amerikanci su imali svoje vlastite varijacije. Ali SOS je bilo idealno rješenje, kratko, simetrično, pamtljivo, neuvrjedljivo, neškodljivo i bez značenja na bilo kojem jeziku (osim na grčkom: sos je perfekat od glagola ‘spasiti’).

Uprkos (ili zbog) toga što ne znači ništa posebno, SOS je duboko usađen u našu kulturu kao upečatljiva riječ.

U dugoj istoriji modernog spašavanja, SOS je pisan kamenjem na plažama, signaliziran bakljama i pisan na snijegu. SOS je korišten i da zaštiti mnoge stvari osim brodova – Sumatransko društvo za zaštitu orangutana (Sumatran Orangutan Society), Podržite naše vojnike (Support Our Soldiers), Održivi otvoreni prostor (Sustainable Open Space) itd. SOS je takođe prihvaćen kao ‘signal za pomoć’ za slomljeno srce.

Grupa ‘Abba’ je pjevala o tome (“So when you’re near me, darling can’t you hear me, SOS.”), kao i ‘Police’ u pjesmi ‘Message in a Bottle’ (“I’ll send an SOS to the world.”). Rihanna je nastavila ovu bogatu tradiciju sa svojom hitom iz 2006. SOS (Rescue Me), koja počinje: “Lalala lalala la la lala la Ohhh, You know . . . I never felt like this before.”

XS
SM
MD
LG