Dostupni linkovi

Izricanje pravosnažne presude Oriću


Naser Orić u sudnici Haškog tribunala
Naser Orić u sudnici Haškog tribunala

Izricanje pravosnažne presude komandantu srebreničkih snaga Armije BiH Naseru Oriću biće najvažniji događaj u Haškom tribunalu ove sedmice. Apelaciono vijeće Tribunala konačnu presudu Oriću saopštiće u četvrtak, 3. jula, pošto je razmotrilo žalbe optužbe i odbrane na prvostepenu presudu.

Prije dve godine, 30. juna 2006., prvostepeno vijeće Tribunala osudilo je Orića na dvije godine zatvora zbog zločina nad srpskim civilima iz sela oko Srebrenice 1992-93. Pošto je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2003., Orić je odmah pušten na slobodu, a žalbe na presudu uložile su i odbrana i optužba.

Vijeće predsjedavajućeg Karmela Ađijusa (Carmel Agius) proglasilo je Orića krivim po dve tačke optužnice, zato što, kao komandant srebreničke Teritorijalne odbrane, nije spriječio zlostavljanje i ubistva zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između decembra 1992. i marta 1993.

Prvostepenom presudom, Orić je oslobođen krivice za zlodjela nad Srbima počinjenim do novembra 1992. jer je sudsko vijeće ocijenilo da nije mogso da ih spreči i nije imao kontrolu nad počiniocima. Vijeće je oslobodilo Orića i odgovornosti za razaranje više srpskih sela u okolini Srebrenice.

Nastavak dokaznog postupka optužbe danas će uslijediti u procesu hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon i druge zločine nad srpskim stanovništvom Kninske krajine u ljeto 1995.

Iskazi novih svjedoka odbrane predviđeni su u postupcima protiv sedmorice oficira Vojske Republike Srpske, koji su optuženi za genocid u Srebrenici 1995, te bivših lidera bosanskih Hrata kojima se na teret stavljaju zločini nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94.

Na suđenju Vojislavu Šešelju, koje će u Hagu biti nastavljeno u utorak, 1. jula, tužioci će pred sudije izvesti novog svjedoka. Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.
XS
SM
MD
LG