Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi jačaju paralelnu vlast


Kosovska Mitrovica, Foto: Ricki Green

Posle formiranja Skupštine zajednica opština Kosova u severnom delu Mitrovice, institucije Kosova i međunarodna zajednica upozoravaju da se nastavlja jačanje srpskih paralelnih struktura što je u suprotnosti sa novostvorenom realnošću. Opozicija traži odlučnije korake.

Predstavnici institucija i političkih partija Albanaca upozorili su da je srpska skupština ilegalna i da neće imati nikakvu snagu da promeni realnost, koja je stvorena proglašenjem nezavisnosti i stupanjem na snagu kosovskog Ustava.

Predsednik opštine Mitrovica, iz južnog dela tog podeljenog grada, Bajram Redžepi ističe kako skupstina Srba neće imati nikakav uticaj na politički život na Kosovu.

“Skupštinu Srba treba ignorisati ili ćemo izaći sa deklaracijom kako bi je proglasili nevažećom”, kaže Redžepi dodajući da srpska skupština neće imati nikakvog pravnog dejstva.

Redžepi, koji je i potpredsednik Demokratske partije Kosova premijera Tačija, ističe da je u subotu formirana Skupština zajednica opština Kosova nelegitimna i za samu srpsku zajednicu pošto u njoj nema predstavnika Tadićeve Demokratske stranke i drugih stranaka proevropske koalicije.

“Radi se o tendenciji predstavnika Radikala i DSS-a da ostanu u političkom životu”, smatra Redžepi.

Predsednik Fatmir Sejdiu je ranije izjavio da svako jačanje paralelnih institucija ima za cilj destabilizaciju Kosova, te je pozvao građane da ne podležu provokacijama.

Za kosovsku opoziciju formiranje srpske skupštine je mešanje u unutrašnje stvari Kosova. Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi pozvao je kosovsku Skupština da poništi formiranje srpske skupštine, te da UNMIK i centralne vlasti spreče postojanje paralalenih struktura. Isufi poziva UNMIK da preduzme konkretne korake.

“Treba sprečiti ulazak zvaničnika Beograda na Kosovo, jer svaki dolazak ministra Samaradžića predstavlja gaženje suvereniteta Kosova”, smatra Isufi.

Misija UN i Međunarodna civilna kancelaria, MCK, na Kosovu su ocenile da je skupština zajednice opština ilegalna i nefukcionalna. Portparol MCK Endi Mekgafi je rekao da srpska skupština neće imati nikakvog uticaja na ostvarivanje plana Martija Ahtisarija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG