Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova politička previranja oko Vlade


Skupština Srbije

Skupština Srbije na sednici u ponedeljak treba da razmatra predloge zakona koji će omogućiti izbor nove Vlade Srbije. Iako su međustranački razgovori o podeli resora u Vladi obavljeni i mada se činilo da je sve oko izbora Vlade dogovoreno, pojavile su se nove nesuglasice.

Skupština Srbije na sednici u ponedeljak treba da razmatra predloge zakona o ministarstvima i o izmenama i dopunama Zakona o Vladi, čije usvajanje omogućava izbor nove Vlade Srbije. Predloženim izmenama Zakona o Vladi uvodi se mesto zamenika premijera koji će imati ista ovlašćenja kao i premijer, osim predlaganja izbora ili razrešenja člana Vlade. Zamenik premijera imaće ovlašćenje da menja premijera u slučajevima njegove odsutnosti ili sprečenosti da obavlja funkciju.
Predsednik Srbije Boris Tadić za mandatara je predložio dosadašnjeg ministra finansija i ekonomskog eksperta Mirka Cvetkovića. Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika predložiti lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića.
Izmenama je predviđeno i uvođenje takozvanog "zlatnog glasa", koji pripada premijeru, kako bi bila otklonjena mogućnost blokade rada Vlade koja ima paran broj članova. Predloženi Zakon o ministarstvima predviđa da Vlada ima 24 resora i još jednog ministra bez portfelja, a to mesto će, prema najavama, dobiti predstavnik Bošnjačke liste Bajram Omeragić. Vlada će imati četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri, a očekuje se da će Vlada imati ukupno 27 članova.
Biće zadržano Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a predloženo je uvođenje novih ministarstava - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i ministarstva za Nacionalni investicioni plan. Vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, i zdravlja. Nova Vlada Srbije imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, životne sredine i prostornog planiranja, kulture, vera i dijaspore.
Da bi Vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa 126 poslanika.

Neznalice i fikusi
I pre nego što je Skupština došla u poziciju da stvori uslove za formiranje Vlade, pojavile su se prve nesuglasice oko kandidata za ministre i ponuđenih resora.
Potpredsednik Socijalistilke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da neće biti ministar u novoj Vladi jer ne želi da vodi, kako se izrazio, "golo" ministarstvo infrastrukture iz kojeg su "istrgnute" komponente prostornog planiranja i građevine.
"Neću u Vladu sa neznalicama", rekao je Mrkonjić za "Večernje novosti". On je dodao da mu je u razgovoru predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će voditi radove na Koridoru 10 i obnovu železničke mreže, ali da to ne može da sprovede jer su iz tog resora "istrgnute" Železnica i Putevi Srbije. Mrkonjić nije direktno odgovorio na pitanje da li će dobiti neki drugi resor, već je rekao da "nije rođen u fotelji".
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da je Mađarska koalicija odbila mjesto vicepremijera, jer ne želi da bude, kako je naveo, fikus u Vladi.
"Izgleda samo služi za legitimisanje većine, a neki očigledno smatraju da ne zaslužujemo da budemo u Vladi", rekao je Pastor i dodao da ta koalicija "još čeka novu ponudu Tadića, ali više ne očekuje da bude u Vladi".
Pastor je rekao da ne bi prihvatio da vodi novoobrazovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dodajući da je on predložio Tadiću da se uvede to ministarstvo.
"Smatram da ne bi trebalo da ga vodi predstavnik manjinskog naroda, bez obzira na to da li se radi o Mađaru, Bošnjaku ili Slovaku. Zato to ministarstvo ne bismo prihvatili iz principijelnih razloga", rekao je Pastor.
Ministar spoljnih poslova Srbije i funkcioner Demoratske stranke (DS) Vuk Jeremić izrazio je nadu da će biti pronađeno rešenje, jer nije vreme za podele već za zajednički rad Vlade i opozicije na teškim poslovima koji stoje pred Srbijom. On je apelovao je na buduće članice Vlade Srbije da prekinu razmirice jer je Srbiji potrebna Vlada "što je moguće pre" zbog nastavka sprovođenja reformi i evropskih integracija.
"Postoje neke stvari, naročito iz spoljnopolitičkog domena, u kojima moraju biti zajedno ne samo činioci u Vladi, nego i Vlada i opozicija, i tu na prvom mestu mislim na Kosovo i Metohiju", rekao je Jeremić sinoć za Televiziju "Pink".
Lider SPS Ivica Dačić je rekao da će koalicija oko Socijalista tokom iduće sedmice potpisati sa Demokratskom strankom koalicioni sporazum o radu buduće Vlade.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG