Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština: Srpska skupština je ilegalna


Priština, zgrada Vlade Kosova

Misija Ujedinjenih nacija je ocenila da je skupština zajednice srpskih opština ilegalna institucija koja neće doprineti pomirenju između Srba i Albanaca. I centralne institucije u Prištini su oštro reagovale upozorivši da paralelne institucije destabilizuju Kosovo.

Formiranje srpske skupštine u Mitrovici je ilegalan čin, kojim se jačaju srpske paralelne strukture, izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. Reagujući na konstituisanje skupštine kosovskih Srba, koju će činiti predstavnici izabrani na izborima koje je UNMIK proglasio nelegalnim, Ivanko ukazuje da se tome ne pridaje važnost.

“Srpski parlament je ilegalan. On je deo virtuelne stvarnosti nesto sto mi ne uzimamo za ozbiljno”, rekao je Ivanko.

Skupština Srba treba da donese zaključak kojim se odbacuje nezavisnost Kosova i kosovski Ustav. Prema rečima Ivanka, takva odluka ne pomaže pomirenju između zajednica na Kosovu.

“Bilo bi korisnije kada bi kosovski Srbi pokušali da se više uljuče u rad kosovskih institucija umesto da formiraju nove paralelne strukture”, izjavio je portparol Ivanko.

Prethodno je novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio kako ne očekuje da će formiranje skupštine Srba na Kosovu promeniti realnost na terenu.

Institucije u Prištini budno prate sednicu u Mitrovici. Politički predstavnici Albanaca su izrazili oštro protivljenje formiranju kako su ocenili ilegalne skupštine. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su paralelne srpske strukture neprihvatljive, jer je njihov cilj destabilizacija Kosova.

Potpredsednik Vlade Kosova Ram Manaj ocenjuje da takva odluka Srba neće imati zakonodavnu snagu.

“To su pokušaji izgradnje virtuelne skupštine koja će nastaviti da manipuliše Srbima”, izjavio je Manaj.

Manaj je dodao da će to biti skupština koja neće moći da funkcioniše u zakonodavnom i političkom pogledu, jer je u potpunoj suprotnosti sa vladavinom prava i Ustavom Kosova.

Analitičari u Prištini se slažu sa ocenama političara da se radi o simboličnom potrezu kosovskih Srba, koji ima podršku Beograda. Srpske institucije na Kosovu koje politički i finansijski podržava Beograd bez odobrenja UNMIK-a, smatraju se paralelnim strukturama.

XS
SM
MD
LG