Dostupni linkovi

Mirno protekla proslava Vidovdana


Manastir Gračanica, 28. juni 2008.
Manastir Gračanica, 28. juni 2008.

Na centralnom Kosovu obeležena je 619. godišnjica od Kosovskog boja. Stotine Srba prisustvovalo je liturgiji u Manastiru Gračanica, a u podne i parastosu kosovskim junacima na Gazimestanu. Kosovska policijska služba je ocenila da je sve proteklo u miru.

Više stotina Srba prisustvovalo je jutros svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Gračanica a zatim u podne i parastosu palim kosovskim junacima na Gazimestanu, nedaleko od Prištine.

Portparol Kosovske policijske službe Arber Beka (Arbër) kaže da je manifestacija na Gazimestanu, kojoj je prisustvovalo između 700 i 1000 Srba, protekla u miru.

“Do sada nije zabeležen nijedan incident koji bi značio pogorsanje sigurnosti. Svi učesnici su se mirno razišli”, kazao je Beka.

Vidovdansku liturgiju u manastiru Gračanica služili su visoki sveštenici SPC. Na proslavu Vidovdana došli su i Srbi iz Srbije, kao i predstavnici aktuelne Vlade u Beogradu. Prema podacima policije, iz Srbije je stiglo više desetina autobusa.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je u Gračanici da se ‘Kosovo treba sačuvati unutar Srbije’.

Prethodnih dana oganizovane su bile brojne kulturne vidovanske svečanosti, a dodeljene su i vidovdanske nagrade.

Proslavu Vidovdana izbliza su pratili policija i KFOR, obezbeđujući prilaze Gračanici i Gazimestanu. Portparol KFOR-a Žan Luk Kotard izjavio je da je situacija pod kontrolom.

“Znamo da ovakva okupljanja izazivaju tenzije ali mi pratimo situaciju. Imamo tesnu saradnju i zajednički plan sa Kosovskom policijskom službom. Pažljivo pratimo situaciju i spremni smo da se brinemo o bezbednosti”, kazao je Kotard.

Putevi do Gazimestana iz pravca Mitrovice ili Gračanice iz bezbednosnih razloga su otvoreni samo za autmobile i autobuse. U tom pogledu ni marš Srba iz Mitrovice ka Gazimestanu nije odobren.

I dok se u centralnom Kosovu obeležava Vidovdan, a nadležni brinu o sigurnosti, institucije u Prištini budno prate današnje formiranje Skupštine Srba u Mitrovici.

Politički predstavnici Albanaca su izrazili oštro protivljenje formiranju kako su ocenili ilegalne skupštine. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su ‘paralelne srpske strukture neprihvatljive, jer je njihov cilj destabilizacija Kosova’.

Potpredsednik Vlade Kosova Ram Manaj ocenjuje da takva odluka Srba neće imati zakonodavnu snagu. “To su pokušaji izgradnje virtuelne skupštine koja će nastaviti da manipuliše Srbima”, izjavio je Manaj.

Prethodno je novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer (Zannier) ocenio kako ne očekuje da će formiranje skupštine Srba na Kosovu promeniti realnost na terenu.

XS
SM
MD
LG