Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pravni haos na Kosovu


Pasoši koje izdaje UNMIK

Pravne nejasnoće prate period tranzicije ili uspostavljanja međunarodnih misija na Kosovu. Tako institucije Kosova, UNMIK, EULEX i Međunarodna civilna kancelarija funkcionišu na osnovu različitih pravnih dokumenata.

Ustav Kosova, plan Martija Ahtisarija te predlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna su samo neki dokumenti na osnovu koji funkcionišu tri različite institucije na Kosovu. UNMIK čiji se rad zasniva na Rezoluciji 12 44 biće rekonfigurisan upravo na osnovu tog dokumenta i predloga Ban Ki Muna.

Ta misija će smanjiti svoje prisustvo kako bi veća ovlašćenja preuzela misija EU, EULEX. To znači da se nezavisno od Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija sprovodi rekonfiguracija UNMIK-a. Portparol administracije UN Aleksandar Ivanko.

“EULEX će raditi pod kišobranom UN i kada UNMIK ode doći će EULEX. Kada su u pitanju institucije Kosova nije na nama da dajemo funkcije drugima već drugi treba da preuzmu te nadležnosti”, izjavio je Ivanko.

Ali u misiji EULEX postoje nejasnoće, a zvaničnici kažu da čekaju na dalje instrukcije i konsultacije sa međunarodnim faktorom i kosovskim institucijama u vezi sa početkom raspoređivanja ove misije EU. Ivanko objašnjava kako će delovati EULEX.

“Dok EULEX bude radio pod okriljem UN, ta misija će delovati na osnovu Rezolucije 12 44 a ne plana Ahtisarija. Izveštaj generalnog sekretara je dokument na osnovu kojeg mi radimo, jer Ahtisarijev plan nije usvojen”, ističe Ivanko.

Međutim, plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, koji nije usvojen u Savetu bezbednosti UN, bio je osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova i izradu Ustava, koji je stupio na snagu 15. juna. Na osnovu tog plana funkcioniše i Međunarodna civilna kancelaria, koju zbog toga ne dotiče rekonfiguracija.

“Međunarodna civilna kancelarija, na čelu sa Piterom Fejtom, ima mandat od 25 zemalja Međunarodne upravljačke grupe da radi sa Vladom u Prištini na sprovođenju Ahtisarijevog plana”, kaže portparol Međunarodne civilne kancelarije Endi Mekgafi, dodavši da je rad te kancelarije počeo stupanjem na snagu Ustava 15. juna.

Mekgafi je rekao da je na Kosovu svaka međunarodna organizacija dobila svoj mandat i da će rad na terenu koordinisati kako ne bi došlo do dupliranja posla.

S druge strane, poznavaoci prilika upozoravaju na napetost zbog toga što niko nema vrhovnu vlast u definitivnom sprovođenju određenih mehanizama. Pravnik Iljir Dugoli kaže da će postojanje više dokumenata i nepoštovanje Ustava kao najvišeg pravnog akta stvoriti probleme Kosovu.

“Kada različite institucije, koje su među sobom konkurencija na najvišem nivou, imaju za osnovu različita dokumenta to predstavlja formulu za probleme, teškoće i konflikte u izvršavanju odgovornosti”, upozorava Dugoli.

Konkretno, Dugoli navodi da bi ostanak EULEX-a pod kišobranom UN izazvao funkcionisanje vanustavnih struktura. U svakom slučaju, najavljeno je da će rekonfiguracija UNMIK-a trajati 120 dana. U tom periodu očekuje se da se UNMIK u potpunosti raspusti i da nadležnosti preuzme EUELX.

Prisustvo EULEX-a je predviđeno planom Martija Ahtisarija, ali nije jasno da li će ta misija raditi na osnovu tog plana ili će zameniti UNMIK.

XS
SM
MD
LG