Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Beogradu neće biti obeležavanja Dana ponosa


Ni ove godine u Beogradu 27. juna, na Dan ponosa gej populacije, neće biti organizovana parada zbog lošeg iskustva iz 2001. kada su učesnike pretukli huligani i pripadnici ultradesničarskih grupa.

Ni sedam godina nakon što su ih pripadnici ultradesničarskih grupa i huligani pretukli na beogradskim ulicama, gej populacija ne misli da je još uvek vreme da se u srpskoj prestonici organizuje parada na Dan ponosa ove zajednice. Zato Boris Milićević iz Gej strejt alijanse poručuje:


"Za sve Srbe patriote moja poruka je da je žalosno što građani Srbije moraju da idu u Hrvatsku da bi ostvarili svoje Ustavom Srbije zagarantovano pravo. Žalosno je što građani Srbije svake godine odlaze u Zagreb na Dan ponosa, a ne u Beograd – toga Srbija treba da se sramoti."


Značaj ovakve parade je i u tome što osobe koje poznaju gejeve i lezbejke sa mnogo manje mržnje i mnogo pozitivnije posmatraju homoseksualne osobe. Osim toga i na taj način ukazuje se na potrebu usvajanja Opšteg antidiskriminacionog zakona i legalizovanja istopolnih brakova, objašnjava Milićević i postavlja pitanje:


"Ako svaki ovde prisutni novinar i novinarka, kamerman i kamermanka, imaju pravo da drže za ruku svog partnera i partnerku, valjda i mi imamo to pravo. Šta mi to radimo što je tako strašno?! Ako pred Skupštinom grada svake godine gledamo stotine heteroseksualnih parova koji razmenjuju zakletve i prstenje i svečano i manifestaciono pokazuju svoju seksualnost, onda i gejevi i lezbejke imaju pravo na svoj Dan ponosa."


I dok se u svetu pod obeležavanjem Dana ponosa podrazumevaju žurke i karnevali, u zemljama sličnim Srbiji parade na ovaj dan predstavljaju politički protest. Dragana Vučković iz Labrisa:


"U homofobičnim sredinama, kakvo jeste srbijansko društvo, obeležavanje Dana ponosa je jedan politički protest kojim se šalje vrlo jasna poruka državi i čitavom društvu da svi treba da imamo jednaka prava i da svi treba da budemo zaštićeni na jednak način od bilo kakve vrste diskriminacije i nasilja."


Iako kažu da će započeti proces stvaranja svih neophodnih uslova za obeležavanje Dana ponosa predstavnici gej populacije ne mogu da kažu da će to u Srbiji biti 2009. godine. Zato je Monika Lajhner iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu ukazala na jedan dobar primer iz susedstva:


"Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je pre dva-tri dana podržao zagrebački Pride parade i nadam se da će sledeće godine i naša država učiniti to isto. Želim da verujem da ćemo 2009. godine imati Pride parade i da ćemo se sresti i videti na tom događaju."


Prema standardima Saveta Evrope, oni koji diskriminišu gej osobe krše zakon, a u Srbiji, gde je Srpsko lekarsko društvo tek nedavno homoseksulanost skinulo sa liste bolesti, gej populacija se i dalje suočava sa različitim oblicima diskrimnacije.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG