Dostupni linkovi

Savet Evrope nije istražna institucija


Zenun Pajaziti
Zenun Pajaziti

Zvaničnici Vlade Kosova i dalje smatraju neistinitim optužbe da su navodno pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili uključeni u trgovinu organima desetina srpskih zatvorenika tokom rata na Kosovu. Istraga Saveta Evrope ocenjuje se kao politizacija.

Vlada Kosova još uvek nije zauzela zvaničan stav oko odluke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope da švajcarac Dik Marti na Kosovu istražuje istinitost navoda u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte. Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Zenun Pajaziti traži da se ovo pitanje ne politizuje:

„Mislim da se tim pitanjem trebaju baviti odgovarajuće istražne institucije. Odluka Saveta Evrope je najverovatnije doneta zbog uticaja neke države. Svakako, videćemo šta će to konkretno biti. Treba svakako ceniti interesovanje evropskih poslanika u vezi sa ovim pitanjem, ali nikako se to pitanje ne treba politički razmatrati, bez obzira o kome se radi. Ovim pitanjem treba da se bave odgovarajuće istražne institucije“, kaže Pajaziti.


Parlamentarne Skupština Saveta Evrope je prihvatila zahtev grupe od 17 parlamentaraca da ova komisija započne istragu oko optužbi Karle del Ponte izrečene u njenoj knjizi „Lov“. Zvanična Priština je odbacila optužbe Del Ponteove, ističući da bi, da je bilo bilo kakve istine u njenim navodima, to bilo uključeno u optužnicama koje su podignute protiv pripadnika bivše OVK dok je Del Ponte bila na čelu Tužilaštva.


Direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini Behxhet Shala sumnja da će Savet Evrope biti nepristrasan tokom izrade izveštaja:

„Za nas je to ordinarna laž, ali pošto institucije Kosova ćute, stvoren je prostor da se uključi i Savet Evrope. Kada se ima u vidu da Savet Evrope ima odbijajući stav prema nezavisnosti Kosova, mislimo da će biti problema i čine se napori da se problem premesti sa realnih na imaginarne pozicije“, kaže Shala.


Premijer Kosova Hashim Thaqi je navode Karle Del Ponte, kada su se pojavili u medijima, ocenio kao „frustrirajuće, zlonamerne i tendenciozne“ i istakao da se radi o optužbama koje imaju za cilj da štete imidžu Kosova. Optužbe Del Ponteove je odbacila i njena bivša saradnica i portparol Haškog tužilaštva Florens Hartman, ocenjujući ih nedogovonim.


Ministar Pajaziti navodi kako je uznemiravajuća namera Saveta Evrope da istražuje neosnovane optužbe, tim više jer se tim optužbama sada ne bavi Haško tužilaštvo, koje je to svakako trebalo da uradi kada je za to imalo i ima nadležnosti i odgovornosti.


"Smatramo da se tako nešto nije dogodilo, nikada nije spomenuto i niko na Kosovu nije, sem Del Ponteove, čuo za takve optužbe"
, rekao je Pajaziti.


Pre nekoliko nedelja i Hjuman Rajts Voč je zatražio od vlasti na Kosovu da započnu isrtagu o navodima u knjizi Karle del Ponte. Stručnjaci iz oblasti medicine ocenili su navode Del Ponteove kao neosnovane, jer smtraju da su za transplataciju organa i njihovo čuvanje potrebni posebni uslovi koje kuća koja se spominje u knjizi, niti bilo koja zdrastvena ustanova u selima Albanije nije mogla da obezbedi. Istovremeno je Državno tužilaštvo Albanije Haškom tribunalu dostavilo sve informacije koje ima o tom slučaju, ističući da nema novih okolnosti od trenutka kada se tužilaštvo Haškog tribunala bavilo tok istragom.

XS
SM
MD
LG