Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekonfiguracija UNMIK-a će biti radikalna operacija


Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanier izjavio je u sredu u Prištini da će po svemu sudeći proces rekonfiguracije UNMIK-a biit radikalna operacija koja će promeniti strukturu UNMIK-a i prilagoditi je realnosti na terenu.

Na posebno sazvanoj konferenciji za novinare Zainer je rekao da još uvek nije dobio instrukcije od generalnog sekretara UN-a o konkretnim merama na rekonfiguraciji misije UNMIK-a i da će to zavisiti od procene koja će se izvršiti u svim oblastima odgovornosti međunarodne adminstracije.


Zanieri je rekao da će i posle 120 dana od stupanja na snagu Ustava i rekonfiguracije UNMIK i dalje mozda igrati određenu ulogu na Kosovu.


Na pitanje šta misli o zahtevu kosovskih institucija da posle 120 dana UNMIK ode sa Kosova, Zanier je odgovorio da je na Savetu bezbednosti UN-a da odluči da li UNMIK treba da ode, ali i o formatu ostanka na Kosovu. On je rekao da čeka da se u Boegradu formira Vlada kako bi započeo razgovore o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda.


"Čekamo na kreranja u Beogradu i ako se formira nova Vlada, sačekaću dok ona počne sa radom da bi zatim zatražio da se sretnem sa njima", rekao je šef UNMIK-a, ističući da ne vidi sebe u ulozi posrednika već čoveka koji će olakšati te razgovore.


On je rekao da će pre svakog sastanka prvo razgovarati sa vlastima u Prištini a zatim sa onima u Srbiji. Ako bude spremnosti približavanja stavova onda će, kako je rekao, pokušati da dve strane dovede za istim stolom, ako ne, onda će posredovati putem "šatel diplomatije".

XS
SM
MD
LG