Dostupni linkovi

Nova koalicija sa starim teretom


Priština
Priština

Institucije u Prištini pozdravile su formiranje koalicije u Srbiji, uz napomenu da se nova Vlada Srbije mora distancirati od politike Slobodana Miloševića i priznati realnost na Kosovu. Kosovski Srbi očekuju da nova Vlada u Beogradu reši njihove probleme.

Nova Vlada u Beogradu treba da odustane od politike destabilizacije Kosova i regiona a okrene se saradnji i priznanju nove realnosti, izjavio je portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri. Pozdravljajući postizanje dogovora o koaliciji u Srbiji, Bećiri je kazao da se radi o demokratskom procesu u jednoj zemlji, ali uz napomenu da Socijalistička partija Srbije i partije okupljene oko Demokratske stranke moraju odustati od politike prošlosti u cilju postizanja održivog mira i stabilnosti.

“Ono što se ne može izbeći je stav SPS koja se nije distancirala od svog duhovnog lidera Slobodana Miloševića, koji je izazvao ratove sa stotinama hiljada žrtava i doneo puno patnje ljudima u bivšoj Jugoslaviji. Zato želimo da verujemo da će zvanični Beograd pre ili kasnije shvatiti da jezik mržnje ne vodi nikuda”, rekao je Bećiri dodajući da je regionu potrebna ‘politika saradnje i dostizanje evropskih strandarda’.

I opozicija u Prištini upozorava na dosadašnju nacionalističku politiku socijalista ali i Tadićeve stranke prema Kosovu. Potpredsednik Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makoli ocenjuje kako je vreme da se Srbija okrene demokratiji i Evropi i odustane od teritorijalnih pretenzija.

“Deo vladajuće koalicije biće i stranka koja je podsticala sve što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije a posebno na Kosovu. Došlo je vreme da srpska vlast prihvati novu realnost na Kosovu i da počne izgradnja međudržavnih odnosa”, smatra Makoli.

Postizanje dogovora o koaliciji koja će formirati Vladu Srbije za mnoge kosovske Srbe je dobra vest. Oni očekuju da vlasti u Beogradu ne priznaju nezavisnost Kosova, ali da sarađuju sa kosovskim vlastima i međunarodnom zajednicom radi rešavanja problema srpske zajednice.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković izjavila je da će srž nove Vlade u Beogradu biti predsednik Tadić i lista Za evropsku Srbiju, što znači da se narod opredelio za Evropu, a odbacio politiku sukoba:

“Građani Srbije opredeljući se za Evropsku listu odbacili su ustvari sukob, destrukciju i mogućnost rata koji je na jedan način promovisao Koštunica, i, sa druge strane, odbacio je politku koju je promovisao gospodin Čedomir Jovanović, politiku koja bi bila priznavanje nezavisnosti Kosova i prihvatanje de facto takvog stanja. Stanovnici Srbije opredelili su se za politku umerenosti.”

Institucije u Prištini još očekuju da vlasti u Beogradu urade nešto drugačije, da umesto dosadašnjeg bojkota podrže integraciju kosovskih Srba u institucionalni život Kosova.U tom pogledu, prema oceni portparola kosovskog predsednika, saradnja je neophodna kako bi se prevazišle razlike nasleđene iz prošlosti i krenulo putem integracija u EU i NATO.

“Očekujem da Beograd prestane da manipuliše Srbima i doprinese mirnom i stabilnom okruženju. Na taj način oni će olakšati put saradnje kako na Kosovu tako i u regionu”, izjavio je Bećiri.

A kosovski Srbi, očekuju konkretne korake. Trajkovićeva kaže da Beograd treba da nastavi svoju politiku prema statusu Kosova ali i gradi nove odnose sa Albancima:

“Ne treba očekivati od predsednika Tadića i njegove liste da će priznati nezavisnost Kosova prosto to nije realnost u ovoj generaciji poltičara a on i nema mandat birača za tako nešto, ali relaksaciju odnosa svakako da očekujemo i relaksaciju odnosa sa institucionalnim liderstvom u Prištini u smislu nečega što je stvaranje uslova za boljitak života svih stanovnika Kosova i smanjivanja napetosti."

Rada Trajković je naglasila da nova srpska vlada u saradnji sa međunarodnom zajednicom treba da pronađe načine za poboljšanje uslova života, ostanak i povratak raseljenih.

XS
SM
MD
LG