Dostupni linkovi

Shefer: Misija neutralna, osnov Rezolucija 1244


Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci sa generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom u Prištini.
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci sa generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom u Prištini.

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer izjavio je u ponedeljak u Prištini da je međunarodna vojna misija na Kosovu neutralna i da će nastaviti da deluje u skladu sa ovlašćenjima koje ima na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

Na kraju jednodnevne posete Kosovu Shefer je na konferenciji za novinare u vojnom delu aerodroma Priština u Slatini izjavio da je KFOR na Kosovu da bi obezbedio mir i sigurnost i da zaštiti, kako većinsku tako i manjinske zajednice.

“KFOR je tu i tu će ostati. Ima mandat i dovoljno snaga, koje podrazumevaju i dovoljno rezervnih snaga. KFOR je ovde da zaštiti kako većinsko takođe i manjinske zajednice.“

On je pohvalio građane Kosova ali i institucije koje su u trenucima proglašavanja nezavisnosti, ali i stupanja na snagu novog Ustava uspele da obezbede mir i red. Shefer je rekao da KFOR nije tu da odlučuje o prihvatanju ili neprihvatanju nezavisnosti Kosova.

„NATO nema veze sa priznavanjem nezavisnosti. Ima članica NATO-a koji su priznale i ima i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali to što je značajno reći je da su sve zemlje članice NATO-a uključene u KFOR-u i da ostaju na Kosovu.“

Istakao je da je od komandanta KFOR informisan o aktuelnoj situaciji i aktivnostima međunarodnih mirovnih snaga, dok je od rukovodstva Kosova, predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Thaqija informisan o aktulenoj situaciji i pogledima na dalji tok razvoja događaja. Sejdiu i Thaqi su ga informisali da KFOR i dalje uživa veliki ugled, a da građani Kosova imaju veliko poverenje u međunarodne mirovne snage i komandanta KFOR-a generala De Marnaka.

Ističući da su sve zemlje članice NATO-a, i one koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje to nisu učinile, podržale novu misiju NATO-a u pripremi i osposobljavanju Bezbednosnih snaga Kosova, Shefer je ocenio da KBS nisu vojne snage. To treba da budu multietničke snage, rekao je on. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je odluka NATO-a da obučava KBS u suštini doprinos da se sa Vojskom Srbije zamrznu odnosi, Shefer je odgovorio da ne veruje da su kontakti između NATO-a i VS zamrznuti.

„U stalnim smo kontaktima sa našim prijateljima u Beogradu. Uloga obučavanja KBS ne menja naš neutralni mandat.“

Komandant KFOR-a, De Markak je odgovarajući na ovo pitanje rekao da je tokom prošle nedelje imao kontakte sa predstavnicima VS i da odnosi između KFOR-a i VS nisu zamrznuti. Upitan kada misli da se može dogoditi osposobljavanje KBS da preuzmu odgovornosti i kada bi KFOR mogao da ode sa Kosova, Shefer je rekao da je teško o tome govoriti ali je istakao kako će „ KFOR u bliskoj budućnosti biti ovde sa istim snagama“. Podela Kosova nije predviđena nikakvim planom.

„Podela Kosova nije u našem planu“, rekao je Shefer.

Tokom dana generalni sekretar NATO-a se susreo sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanierijem, šefom EULEX-a Ivom de Kermbanom i Oliverom Ivanovićem, sa kojim je, kako je rekao, razgovarao u svojstvu predstavnika srpske zajednice. Shefer je posetio i vojni kamp Nothing hill, na severu Kosova kod Leposavića gde je razgovarao sa komandantom Multinacionalnih snaga sever.

XS
SM
MD
LG