Dostupni linkovi

Galbraith teretio u Hagu hrvatski državni vrh


Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith ustvrdio je u ponedjeljak pred Haškim sudom da je 1995. onemogućavanje povratka srpskog stanovništva izbjeglog u Oluji bila hrvatska državna politika te da se to radilo zakonima i propisima koji su otežavali dobivanje hrvatskog državljanstva i povratak imovine te naređivanjem ili dopuštanjem masovnog paleža i pljačke srpske imovine na prostorima oslobođenima nakon Oluje.
"Sustavno razaranje krajine bilo je nešto što je planirano ili dopušteno, što su Tuđman i drugi htjeli da se dogodi... To je bilo pitanje državne politike", rekao je Galbraith na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.
S obzirom da je Hrvatska bila uređena država, a Hrvatska vojska disciplinirana vojska, Galbraith je kazao kako mu je nepojmljiva ideja da su se pljačka i palež nakon Oluje spontano dogodili.
"To se dogodilo samo zato što su hrvatske državne vlasti, Tuđman i ljudi oko njega htjeli da se to dogodi", ponavljao je Galbraith svoje teze.
Time je Galbraith prvi puta u Haagu, nakon što je o okolnostima Oluje već dva puta svjedočio u predmetima Milošević i Martić, hrvatskom državnom vrhu jasno pripisao namjeru i pokušaj ostvarenja ideje etnički homogene države.
XS
SM
MD
LG