Dostupni linkovi

Al Gore, japanski automobil na vodu i njemačka zaštita klime


Al Gore
Al Gore

Al Gore troši 20 puta više energije od prosječnog američkog domaćinstva.

“Neugodna istina” opet je izašla na vidjelo - veliki aktivist za zaštitu okoliša, nobelovac i bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore u proteklih je godinu dana, unatoč tome što je svoj dom preuredio po “energetski učinkovitom” obrascu, potrošio čak deset posto više energije nego prije “ekoloških” preinaka. Od preuređenja u junu 2007., prenosi Centar za politološka istraživanja u Tennesseeju, Gore je potrošio oko 213.000 kilovatsati struje - količinu dovolju za jednomjesečnu opskrbu 232 prosječna američka kućanstva.

Spomenuti Centar Gorea već dugo “ima na piku”. Nakon što je Goreov film “Neugodna istina” iz 2007. osvojio titulu najboljeg dokumentarnog filma, Centar je otkrio da Gore u svom domu troši 20 puta više energije od prosječnog američkog domaćinstva.

Nakon što je ta “neugodna istina” razotkrivena, Gore se bacio u renoviranje - postavljanje solarnih panela, instaliranje geotermalnog sustava i zamjenu običnih sijalica energetski “štedljivijim”. Otkad je svoj dom učinio “zelenim”, navodi Centar, mjesečno troši 17.800 kilovatsati - oko 1600 više nego prije - dok, za usporedbu, prosječno američko kućanstvo potroši 11.040 kilovatsati na godinu.

- Kad se radi o privrženosti zaštiti okoliša, Al Gore je, sudeći prema njegovoj kućnoj potrošnji energije, licemjer i prevarant. Djela govore više od riječi, a Goreova dokazuju da na klimatske promjene ne gleda kao na ozbiljan problem, nego kao na priliku da zaradi novac. Gore iskorištava brigu javnosti za okoliš kako bi se obogatio i poboljšao svoj profil - smatra Drew Johnson, predsjednik Centra.

Gore je, naime, u sklopu aktivizma za zaštitu okoliša osvojio Oscar, Grammy i Nobelovu nagradu, a svoje je bogatstvo, procjenjuje se, honorarima od govora i investicijama tijekom histerije oko globalnog zatopljenja povećao za 100 miliona dolara. Centar je podatke o njegovoj potrošnji električne energije dobio putem upita u elektroprivredi Nashvillea.

Japanci patentirali auto na vodu


Japanska tvrtka Genepax konstruirala je prvi motor automobila koji pokreće isključivo voda. Prema najavama kompanije jedna litra vode trebala bi biti dovoljna za prelazak oko 80 km, a vozilo bi moglo postići brzinu od 80 km na sat. Sve što automobilu treba za putovanje je voda iz slavine, rijeke, jezera ili bilo kojeg drugog izvora.


Predstavnici Genepaxa nisu htjeli otkriti pojedinosti o funkcioniranju motora, međutim, objasnili su da radi zahvaljujući procesu u kojem se stvara vodik u sustavu poznatom kao Water Energy System (WEA). Taj se sustav temelji na kemijskoj reakciji vode i metala na elektrodama sličan onima u baterijama s metalnim hidridima. Metali koji reagiraju s vodom su litij, natrij, magnezij, kalij i kalcij.


Novi sustav ima membranske elektrode (MEA) na kojima se voda razlaže na vodik i kisik, a stvorena električna energija koristi se za pokretanje električnog motora. Stručnjaci ističu da će se vodik moći stvarati duže nego je to do sada bio slučaj. Automobili u tom procesu neće stvarati CO2, a također neće biti potreban visokotlačni spremnik vodika. Štoviše, sustav MEA ne treba ni posebne katalizatore niti osobito velike količine plemenitih metala poput platine.


Izvršni direktor Genepaxa Kiyoshi Hirasawa rekao je kako je 'ključno svojstvo ovog automobila da ne treba nikakav dodatni pogon'.


'Moći ćete ga voziti sve dok uz sebe imate bocu vode kako bi je povremeno dolili'. 'Preporučujemo naš sustav jer s njim ne trebate dodatnu infrastrukturu za punjenje baterija, kao što je slučaj s većinom automobila ovog tipa,'
rekao je Hirasawa.


Predstavljajući sustav Genepaxovi su ga djelatnici postavili u prtljažni prostor malenog automobila Reva tvrtke Takeoka Mini Car Products i pokrenuli ga. Njegova je trenutna snaga 300 W, a kompanija planira napraviti verziju od 1 KW. Sadašnji troškovi proizvodnje su oko 18.500 USD, međutim, Genpax očekuje da će se serijskom proizvodnjom spustiti na četvrtinu te cijene.

Njemačka vlada donijela najopsežniji paket za zaštitu klime


Njemačka vlada donijela je ove sedmice drugi po redu paket mjera za zaštitu klime i uštedu energije, koji bi trebao dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova za 40 posto do 2020. te njemačke građane učiniti neovisnijima od sve skupljih energenata.


"Ovo je najopsežniji program za zaštitu klime na svijetu, ali to je ujedno i program za uštedu novca, jer će se sve uložene investicije povratiti kroz ušteđenu energiju",
rekao je nakon sjednice kabineta ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel (SPD, Socijaldemokratska partija Njemačke). On je najavio da bi u sljedećih 12 godina u Njemačkoj trebalo biti uloženo više od 300 milijardi eura u zaštitu klime. Njemačka vlada očekuje velike investicije u obnovu postojećeg stambenog prostora kako bi se racionaliziralo korištenje energije.


"Država će s dvije milijarde eura subvencionirati radove ne poboljšanju energetske učinkovitosti privatnih zgrada", rekao je Gabriel.


Za novogradnje isto tako vrijede novi, stroži energetski standardi, a kazne za nepridržavanje dosežu i do 50.000 eura.


U novi zakonski paket za očuvanje klime i uštedu energije, osim povišenih energetskih standarda kod gradnje, ulazi i nova regulacija obračuna grijanja i električne energije, proširenje mreže za prijenos električne struje dobivene iz obnovljivih izvora energije (vjetar, voda, sunce) te povećanje cijene cestarina za teretna vozila. Tako bi prijeđeni kilometar po njemačkim autocestama vozače teretnih vozila, umjesto dosadašnjih 13,5, ubuduće stajao 16,2 centa.


Stranka Zelenih kritizirala je novi paket mjera označivši ga kao "manji dio" prvobitno planiranog projekta.

XS
SM
MD
LG