Dostupni linkovi

Shefer u ponedeljak na Kosovu


Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer biće u ponedeljak na Kosovu. Prvi čovek Alijanse dolazi na Kosovo u trenutku kada se očekuje da počne rekonfiguracija UNMIK-a i veće angažovanje EU naročito u oblasti policije i vladavine zakona.

Poseta generalnog sekretara NATO-a Kosovu ima za cilj da podseti na privrženost mirovnih snaga stabilnosti i demokratiji, ocenjuje se u Prištini. Ovo je prva poseta Jap de Hop Shefera po stupanju na snagu Ustava Kosova, a u trenutku kada se očekuje početak rekonfiguracije misije UN.

Portparol Kfora Žan Luk Kotar kaže da se radi u redovnoj poseti.

“Generalni sekretar dolazi da se sastane sa komandantom Kfora Gzavijeom de Marnakom i obiđe trupe na terenu, a razgovaraće i sa lokalnim zvaničnicima”, najavio je portparol Kfora.

Generalni sekretar Alijanse će se u Prištini sastati i sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, te sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Najavljeno je da će Shefer razgovarati sa predstavnciima misije EU, EULEX, koji od UNMIK-a treba da preuzmu odgovornosti u oblasti vladavine zakona. Generalni sekretar NATO-a takođe će obići trupe KFOR-a stacionirane u severnom delu Kosova, gde su francuski vojnici u subotu izveli vojnu vežbu.

Vežba je održana kod Kapije 31, u blizini granice sa Srbijom, a zvaničnici KFOR-a su izjavili da je na taj način demonstrirana sposobnost mirovnih trupa da reaguju u svakoj situaciji u tom delu Kosova. Obavljena je i kontrola te zone a tom prilikom je ocenjeno kako nema nagoveštaja da može doći do pogoršanja situacije. Pored vojnika KFOR-a, na severnoj granici stacionirane su i specijalne jedinice UNMIK policije kao i srpski pripadnici Kosovske policijske službe.

Na ovaj način NATO ukazuje da će nastaviti svoju misiju očuvanja mira i sigurnosti na celoj teritoriji Kosova, u trenutku kada se očekuje da naredne sedmice počne podela odgovornosti između UNMIK-a i EULEX-a.

Međutim, NATO će imati i novu dužnost. Na osnovu plana Martija Ahtisarija, a samim tim i Ustava Kosova, predviđeno je da NATO nadgleda proces formiranja Bezbednosnih snaga Kosova. Konkretno, Alijansa treba da nadgleda proces tranformacije Kosovskog zaštitnog korpusa, te da putem različitih treninga pomogne u izgradnji novih kosovskih sigurnosnih snaga.

Prema Ahtisarijevom planu Kosovske bezbednosne snage nisu definisane kao vojne, već se ističe da će biti 'odgovorne za angažovanje u kriznim situacijama, uklanjanju eskplozivnih naprava i civilnu zaštitu'. Pored toga ‘moraju biti spremne da ispune ostale bezbednosne zadatke, koji nisu u mandatu policije ili ostalih službi za održavanje reda i mira’.

“Složili smo se da NATO sprovede nove zadatke na Kosovu. To znači da ćemo pomoći Kosovu u unapređenju demokratskih institucija”, izjavo je Jap de Hop Shefer posle nedavnog zasedanja ministara odbrane NATO-a.

XS
SM
MD
LG