Dostupni linkovi

Uspešna sednica SBUN?


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN

Politički predstavnici kosovskih Albanaca ocenili su uspešnom sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj je većina zemalja podržala predlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a. Međutim, Srbi upozoravaju na podelu Kosova.

Misija UN na Kosovu će se rekonfigurisati a ubrzo će svu vlast preuzeti kosovske institicije, smatraju politički predstavnici kosovskih Albanaca. Oni su ocenili uspehom što je većina članica podržala predlog Ban Ki Muna i što je na sednici govorio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Fadilj Ferati, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, kaže da je posle sednice Saveta poznata sudbina UNMIK-a.

“Verujem da će početi rekonfiguracija i minimiziranje uloge UNMIK-a, sve do završetka te misije, kako bi se razjasnilo ko rukovodi Kosovom”, rekao je Ferati.

Među predstavnicima Albanaca ima i onih koji kažu da je buduće međunarodno prisustvo jedan od kompromisa iz plana Martija Ahtisarija. Hidajet Hiseni, iz Demokratske partije Kosova smatra da je u UN došlo do pozitivnih kretanja.

“Postoji pomak i u međunarodnom prisustvu na Kosovu, koje je Beograd dovodio u pitanje a sada se traži nastavak prisustva u jednom delu Kosova, što ne zadovoljava većinske Albance, ali verujem da je ovo proces kretanja ka normalnosti”, kaže Hiseni, aludirajući na zahteve Srba da samo UNMIK može biti prisutan i njihovim sredinama.

I dok je većina članica Saveta bezbednosti UN podržala predlog Ban Ki Muna o preustrojstvu UNMIK-a na Kosovu, toj ideji oštro su se suprotstavile Srbija i Rusija, navodeći da je za svaku izmenu međunarodnog prisustva na Kosovu potrebna odluka Saveta bezbednosti.

Zbog podeljenosti u SBUN pojedini lideri kosovskih Srba smatraju da se situacija još više iskomplikovala. Predstavnik Srba Ranđel Nojkić upozorava da se na Kosovu stvara nova realnost i novi problem, a to je podela.

“Ovo je nova realnost onako kako kaže i predsednik Tadić i Srbija mora da se suoči sa tom realnošću. To znači da mora vrlo dobro da razmotri kako će u budućnosti da deluje i naročito problem, koji je veoma izražen a to je situacija na terenu s obzirom da hteo to neko ili ne da prizna u ovom trenutku i do sada zadnjih meseci Kosovo funkciniše kao podeljena teritorija”, kaže Nojkić.

Nojkić ističe kako je očigledna razlika između severnog dela Kosova, u kome nema kosovskih institucija, i srpskih sredina južno od Ibra u kojima se radi na sprovođenju kosovskih zakona.

“Tako da mislim da međunarodna zajednica, Savet bezbednosti pa i EU pokušava da problem na terenu prilagodi faktičkom stanju”, ističe Nojkić.

Ovakva upozorenja dolaze zbog najave da će UNMIK i dalje biti prisutan u srpskim sredinama, a odložiće se uspostavljanje Eulexa, pošto se Srbi protive toj misiji. Zbog toga analitičari opominju da se na terenu stvaraju preduslovi za podelu Kosova.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je kazao da srpska zajednica na Kosovu ne priznaje nezavisnost i da je stvorena nova i teška realnost u kojoj UNMIK ne može više efektivno da izvršava svoje zadatke. On je izjavio da bi EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu.

A novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da će njegov prvi zadatak biti da rekonfiguriše misiju UN u skladu sa novim političkim okolnostima. Na konferenciji za novinare po preuzimanju dužnosti, italijanski diplomata je dodao da će pomagati da se 'očuva mir i stabilnost i poboljšaju međuetnički odnosi'. Prema njegovoj oceni buduća uloga UNMIK-a biće posrednička a UNMIK će nastaviti da radi kao 'statusno neutralan'.

XS
SM
MD
LG