Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi sve dalji od Prištine


Kancelarija UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Ricki Green

Predstavnici kosovskih Srba zatražili su od međunarodne zajednice da pronađe novo kompromisno rešenje za Kosovo, pošto ne prihvataju rekonfiguraciju UNMIK-a, dolazak misije EULEX i sprovođenje Ustava Kosova.

Kosovski Srbi ne prihvataju rekonfiguraciju misije Ujedinjenih nacija, uspostavljanje EULEX-a i sprovođenje Ustava, navodeći da su ti procesi u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić ocenio je da generalni sekretar UN nema mandat da promeni ulogu UNMIK-a, dok misiju EULEX-a naziva ilegalnom koja treba da sprovede za Srbe neprihvatljiv plan Martija Ahtisarija.

“Potpuno jedan ilegalan proces u kome srpska zajednica ne može da prepozna nijedan svoj interes. Znači bez saglasnosti srpske zajednice se vrši prenos nadležnosti, radi se implementacija Ahtisarijevog plana, donosi se Ustav samoproklamovane države, Srbima nisu obezbeđeni mehanizmi zaštite na Kosovu. Ono što je važno ne poštuje se međunarodno pravo ni interesi Republike Srbije, te prema tome nijedan faktor nije na srpskoj strani.”

U planu Ban Ki Muna se navodi da je posle stupanja na snagu Ustava Kosova došlo do promene situacije na terenu, stoga je on predložio postepeno smanjenje prisustva UNMIK-a. To pretpostavlja i početak funkcionisanja EULEX-a pod nadležnošću Ujedinjenih nacija. Ali za kosovske Srbe to znači nametanje rešenja.

Velić ističe da navedeni predlozi ne nude garanciju opstanka i povratka Srba, institucionalnu zaštitu i očuvanje suvereniteta Srbije.

“Međunarodna zajednica mora da sagleda stvarni problem i da u skladu sa međunarodnim pravom pronađe neko kompromisno prelazno rešenje a zatim i da se traži obostrano prihvatljivo rešenje.”

Ali među Srbima ima i glasova koji kažu da treba razmisliti o predlogu Ban Ki Muna. U tom pogledu Nenad Radosavljević, lider Srba iz Leposavića, ocenjuje kako je vreme da neka druga misija preuzme odgovornosti UNMIK-a, pošto ta adminstracija nije uspela da zaštiti interese srpske zajednice.

“Lično mislim da nema niko apsolutno nikakvog razloga da govori protiv takve promene u smislu da ono što UNMIK nije hteo, nije umeo i nije uradio za vreme svog mandata, neko bi nešto u tom pravcu mogao da uradi. EULEX zaista ima priliku i ima mogućnost da bude fer da bude korektan i da nešto uradi pozitivno.”

Srbi pripremaju formiranje srpske Skupštine kao politički odgovor na nezavisnost Kosova i donošenje Ustava. Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog veća Mitrovice kaže da je srpska zajednica primorana na takav korak.

“To je samo jedan predpotez ukoliko Albanci i dalje budu gazili ka nekoj nezavisnosti ili nekom nasilnom nametanju Srbima, onda sam siguran da ćemo uvesti i neke ingerencije koje trenutno možda ta pokrajinska Skupština neće imati.”

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić predložio je funkcionalno odvajanje Srba i Albanaca na Kosovu, tako sto će Srbi napustiti institucije u Prištini i raditi u organima vlasti Republike Srbije. Odbijanjem Srba da budu deo kosovskih institucija rizik od funkcionalnog razdvanja dve zajednice je sve prisutniji.

Iako smatra da će srpska Skupština teritorijalno povezivati srpski narod, Dragan Velić upozorava da to telo ne bi funkcionisalo bez problema.

“Sigurno da takva skupština neće moći imati ingerencije bez dogovora sa Srbijom i međunarodnom zajednicom i normalno Albancima, da se traži kompromisno rešenje. Ovako pozicioniranje na jednu ili drugu stranu i odbacivanje realnosti sigurno ne vodi rešavanju problema Kosova.”

Predstavnici međunarodne zajednice su ocenili da na Kosovu postoji rizik od funkcionalne podele između Albanaca i Srba ali da će se raditi kako bi se to sprečilo.


Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG