Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Funkcionalna podela Albanaca i Srba je rizik


Međunarodna civilna kancelarija (ICO) je ocenila da na Kosovu postoji rizik od funkcionalne podele između Albanaca i Srba ali da će međunarodna zajednica raditi da to spreči. Institucije Kosova pak odbacuju bilo kakav rizik, dok kosovski Srbi kažu da je podela nužnost.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije Endi Mekgafi izjavio je da na Kosovu postoji opasnost od funkcionalnog razdvajanja, kako je predložio srpski ministar Slobodan Samardžić, ali da će međunarodna zajednica delovati kako bi to sprečila.


“Ne odbacuje se mogućnost rizika. Ali mi ćemo uraditi sve kako bismo osigurali da na Kosovu postoji jedinstven pravni prostor i da međunarodne organizacije rade na osnovu međusobnog dogovora”, kazao je Mekgafi.


Specijalni izaslanik EU na Kosovu i Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt izjavio je da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban pružio Srbiji uveravanja da će dozvoliti da u srpskim sredinama na određeno vreme i dalje postoji status quo. Čime, kako je Fejt izjavio za Fajnenšl Tajms, postoji rizik da Beogradu upravlja severnim Kosovom i postigne funkcionalnu podelu Kosova.


Diskusija povodom funkcionalne podele je u srpskoj zajednici ocenjena kao priznanje realnog stanja. Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog veća Mitrovice ocenjuje da je međunarodna zajednica uvidela da je funkcionalno razdvajanje na terenu trenutno jedino moguće rešenje.


“Gospodin Ban Ki Mun nije ništa novo rekao on je samo uvažio realnost i to je pozitivan pomak, gde konačno deo međunarodne zajednice koji nije baš imao sluha za neke naše zahteve počne da uviđa realnost, a to je da je nemoguće ostvariti bilo koje ingerencije nezavisnog Kosova na severu Kosova. Da ne bude zabune, ni srpske enklave ne žele da priznaju nezavisnost Kosova, niti njegove institucije”
, izjavio je Jović.

Ministar za Kosovo Samardžić predložio je ‘stvaranje atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca na Kosovu’, što znači da će Srbi nastaviti da rade u institucijama Republike Srbije jer ne priznaju institucije nezavisnog Kosova.

I dok kosovski Srbi ne priznaju nezavisnost Kosova i bojkotuju institucije u Prištini, portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri odbacuje svaku mogućnost funkcionalne podele.


“Kosovo je nezavisno na celoj svojoj teritoriji, priznato od 43 zemlje članice UN-a verujemo da će to uraditi i ostale zemlje, zbog toga nema diskusija o teritorijalnom integritetu, to pitanje je zatvoreno”, izjavio je Bećiri.


Ministar za Kosovo Samardžić predložio je ‘stvaranje atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca na Kosovu’, što znači da će Srbi nastaviti da rade u institucijama Republike Srbije jer ne priznaju institucije nezavisnog Kosova. Reagujući na takvu mogućnost, portparol Međunarodne civilne kancelarije Mekgafi je istakao da se to neće dozvoliti i naveo da će međunarodne institucije nastaviti da se snažno zalažu za multietničku budućnost Kosova.


Međutim, iako se slažu da je posle nezavisnosti Kosova potrebno voditi odvojen institucionalni život, lideri Srba su svesni da to nije definitivno rešenje. Tako Jović ističe da je funkcionalno razdvajanje privremena odluka ali ne i dobro rešenje na duže vreme, zato je neophodno da se nastave pregovori.


“Kao i više puta do sada opet tvrdim kakva god bila ova prisilna ili privremena rešenja ne možemo pobeći od onog definitivnog rešenja a to je ipak još jedan krug razgovora. Znači da nađu Srbi i Albanci zajedno sa međunarodnom zajednicom jedno rešenje koje će biti jednako loše ili jednako dobro kako za Beograd tako i Prištinu,” kazao je Jović.


Slobodan Samadržić je u periodu posle proglašenja nezavisnosti Kosova pozvao Srbe da izađu iz institucija Kosova, kao što su policija, carina, lokalna samouprava, a Vlada Srbije će preuzeti odgovornost da ih finansira.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG