Dostupni linkovi

Sejdiu odgovorio Ban Ki Munu


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

"Cenimo vaš predlog da se UNMIK rekonfiguriše, u svetlu priznanja nezavisnosti Kosova i stupanja na snagu Ustava”, navodi se u odgovoru predsednika Sejdiua na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koje je stiglo 12. juna.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozdravio je odluku generalnog sekretara UN o promeni uloge misije UN na Kosovu i dodao da će institucije sarađivati sa Ujedinjenim nacijama u rešavanju svih otvorenih pitanja.


U odgovoru na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Sejdiu je kazao da nakon konsultacija sa predsednikom Skupštine i premijerom Kosova upućuje zahvalnost što je u Prištinu stiglo objašnjenje plana o rekonfiguraciji civilne misije UN na Kosovu, UNMIK-a.


“Pišem vam da bih vam se zahvalio za vaše pismo od 12. juna, kojim objašnjavate plan rekonfiguracije međunarodne civilne misije Kosova. Kao što ste naznačili u pismu, priznanje nezavisnosti Kosova od jednog broja zemalja članica UN i stupanje na snagu Ustava suštinski je promenilo situaciju. U svetlu tih činjenica cenimo vašu incijativu i tesno ćemo sa vama sarađivati”, napisao je Sejdiu.

Kosovski predsednik je kazao da je zvanična Priština primila k znanju odluku generalnog sekretara “da će UN obavljati ograničene funkcije sve dok EU ne preuzme svoju ulogu".


“Otvoreni smo da o vašem predlogu razgovaramo u svetlu mogućih praktičnih aranžmana, kako bismo rešavali pitanja koja predstavljaju pretnju stabilnosti,”
naveo je Sejdiu.


“Cenimo vaše namere da se sa nama konsultujete, pošto bilo kakvi angažmani nisu mogući bez učešća i podrške Vlade Kosova”, istakao je u pismu Fatmir Sejdiu.


Kosovski predsednik je kazao da se ‘održiva stabilnost može uspostaviti razvojem multietničkog društva i demokratske samouprave’. Sejdiu je dodao da će okvir za rad kosovskih institucija biti ‘plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, koji je usvojen u Skupštini Kosova i koji i dalje uživa podršku naroda Kosova’.


Sejdiu se na kraju zahvalio radnicima UN na Kosovu. “Republika Kosovo, kao poslednja država nastala raspadom Jugoslavije, snažno podržava ciljeve i principe Povelje UN. Radeći zajedno možemo da osiguramo da se nasledstvo mira i tolerancije UN sačuva u našem regionu”, navodi se u pismu predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je Prištini i Beogradu uputio pismo u kojem je predstavio način rekonstrukcije misije UN-a na Kosovu. Ban je najavio da će izmeniti delovanje UNMIK-a i da će se EU više angažovati.

XS
SM
MD
LG