Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Engel: Kosovo će uvek imati podršku SAD


Eliot Engel

Američki kongresmen Eliot Engel izjavio je u ponedeljak u Prištini da, nezavisno od toga ko će biti predsednik SAD, podrška njegove zemlje Kosovu neće izbledeti, već će se još vise intenzivirati. Engel se obratio poslanicima Skupštine Kosova.

Na svečanoj sednici povodom stupanja na snagu Ustava, Engel je rekao da je Kosovo uspešna priča o zajedničkim dostignućima i istakao da je najmlađoj državi sveta potrebna konkretna podrška u vidu investicija, smanjenja nezaposlenosti i iskorenjivanja korupcije.


Engel je istakao da nikako ne treba dozvoliti da Rusija i Srbija destabilizuju Kosovo i pozvao je UNMiK da prepusti svoje mesto misiji EU-a - EULEX-u. On je kazao da će SAD biti uključene i u nove misije na Kosovu, jer to želi narod Kosova.


„Verujem da narod Kosova želi da SAD budu uključene u procese na Kosovu, jer veruje Americi i treba da joj veruje,“
rekao je Engel.

Govoreći o pismu generalnog sekretara UN-a kosovskom i srpskom predsedniku, Engel je rekao da je krajnje vreme da UNMiK ode sa Kosova i da se EULEX prostire na celoj teritoriji.


„Ne mislim da EULEX treba dovesti u pitanje zbog ruskih opstrukcija“, rekao je američki kongresmen. Engel je ocenio da se na Kosovu gradi prava demokratija, jedna jaka i suverena država, mlado slobodno i demokratsko društvo. Zbog toga, prema njemu svi treba da shvate da je Republika Kosovo stabilna i postojana.


On je pohvalio donošenje ustava, kojim, prema njemu Kosovo dobija svoje mesto u zajednici demokratskih naroda, gde je ostvarivanje zakona od kapitalnog značaja. Engel smatra da treba da bude prave tranzicije ovlašćenja što podrazumeva prenošenje ovlašćenja sa UNMiK-a na Vladu Kosova.


„Nadam se da će UN moći da igra pozitvnu ulogu i nadam se da će Rusija i Srbija prestati da igraju negativnu ulogu. Ove dve zemlje treba da shvate i prihvate da je nezavisnost Kosova dobro ne samo za samo Kosovo već i za dobrobit regiona i sveta.“


Eliot Engel je rekao da će se Vašington angažovati da što više država prizna nezavisnost Kosova. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je nezavisnost ali i stupanje na snagu novog Ustava obeleženo isticanjem i američke zastave. Engel i republikanka iz ilinosa Džim Smit su bili u delegaciji Američkog kongresa, koja je prisustvovala sinoćnjem inaugurisanju Ustava Kosova. Tokom posete Kosovu oni su se susreli sa najvišim zvaničnicima Kosova, predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem, predsednikom Parlamenta Jakupom Krasnićijem i liderima političkih partija.

XS
SM
MD
LG