Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustav - istorijski korak za državnost


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je stupanjem na snagu Ustava Kosova zaokružena faza državnosti Kosova. Sejdiu je potpisao Ukaz o proglašenju 40 zakona koji proizlaze iz predloga međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, čime je i zvanično Ustav stupio na snagu.

U Preambuli Ustava piše da je Republika Kosovo nezavisna, suverena, demokratska i celovita država.

Stupanje na snagu Ustava Kosova je istorijski trenutak i najvažniji korak posle proglašenja nezavisnosti, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pošto je proglasio 40 zakona iz plana Martija Ahtisarija. Tom ceremonijom je svečano označeno stupanje na snagu Ustava Kosova.

Sejdiu je kazao da je Ustav najvažnija orijentacija koju će Kosovo slediti.

“Stupanjem na snagu Ustava završava se faza formiranja državnosti Kosova. Ovo je i obećanje institucija da će raditi na razvoju i važna poruka međunarodnoj zajednici i EU da je Kosovo demokratsko, da će poštovati međunarodne standarde, biće mesto za sve građane, većinu i manjine, realizujući svoj vitalni interes evroatlantsku integraciju,” izjavio je Sejdiu.

Kosovski predsednik je priznao da će biti problema u sprovođenju Ustava na celoj teritoriji Kosova.

“Institucije će poštovati Ustav, ali još uvek ima praktičnih problema sa kojima se Kosovo suočava,” izjavio je Sejdiu dodavši da će institucije sarađivati sa međunarodnim faktorom u sprovođenju vladavine zakona a posebno u oblasti bezbednosti.

Sjedinjene Američke Države čestitale su instiucijama Kosova stupanje na snagu Ustava. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid (Daniel Fried) telefonom je razgovarao sa predsednikom Sejdiuom, čestitajući mu stupanje na snagu Ustava Kosova.


“Frid je obećao predsedniku Sejdiuu pomoć Sjedinjenih Američkih Država u razvoju Kosova kao nezavisne, demokratske i prosperitetne države za sve građane,”
saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

Štampa u Prištini primećuje da će biti teško sprovesti Ustav na celoj teritoroji Kosova. Koha Ditore piše u tekstu na naslovnoj strani da “Ustav stupa na snagu” tri dana pošto je generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio rekonfiguraciju UNMIK-a. List ističe i da će se još sačekati da isti Ustav stupi na snagu u srpskim sredinama.

“Dan Ustava” piše u uredničkom komentaru list Kosova Sot. “Od sutra bi trebalo da manje slušamo o institucionalnoj nemoći. A pismo koje je Ban Ki Mun poslao ne daje prostora za slavlje bez briga,” piše list, objašnjavajući da se zbog nastavka prisustva UN odlaže puno funkcionisanje Kosova kao države.

Poznavaoci prilika kažu da i dalje ostaju izazovi u sprovođenju vlasti, raspodeli kompetencija, međuetničkim odnosima i integraciji Srba. Mnogi upozoravaju da može doći do tenzija zbog toga što se Srbi protive Ustavu dok kosovska Vlada najavljuje da će Ustav sprovoditi na celoj teritoriji.

Ustavom je Kosovo definisano kao multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno postovanje vladavine zakona. Ukazuje se na jednakost svih građana, uz puno poštovanje osnovnih ljudskih prava. Ustavom se garantuje i učešće pripadnika svih zajednica u političkom životu.

Na osnovu Ustava institucije Kosova dobijaju gotovo sve državne funkcije i ovlašćenja, ali ne sasvim u oblasti pravosuđa, policije i odbrane, što ostaje nadležnost međunarodne zajednice.

Ustavom Kosova predsednik dobija šira ovlašćenja, on će biti komandant Bezbednosnih snaga Kosova, čije se formiranje očekuje do kraja godine, te potpisivaće ukaze o zakonima što je do sada bila funkcija šefa UNMIK-a. Ustavom je predviđena i funkcija Međunarodnog civilnog predstavnika koji treba da nadgleda ostvarivanje predloga Martija Ahtisarija.


Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG