Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex pod okriljem UN-a


Priština

Čelnici institucija Kosova podržali su u petak predlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da rekonfiguriše misiju UN. U Vladi Srbije smatraju da Ban Ki Mun nije ovlašćen za rekonfiguraciju misije UN na Kosovu.

Zvanična Priština pozdravlja što je generalni sekretar UN priznao novu realnost posle proglašenja nezavisnosti i stupanja na snagu Ustava, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

“Rekonfiguracija UNMIK-a je za nas pozitivan proces koji će pomoći razvoju situacije na Kosovu i radu institucija kako bi se izgradilo demokratsko Kosovo. Smatramo da će ovaj period brzo proći a institucije će saradjivati, preuzeti ovlašćenja i pomoći Eulexu”, rekao je Sejdiu, posle zajedničkog sastanka svih lidera.

Sastanak je trajao oko tri sata a učestovali su pored Sejdiua, premijer Hašim Tači (Hashim Thaçi), predsednik Skupštine Jakup Krasnići (Krasniqi), lideri opozicionih stranaka, Medjunarodni civilni predstavnik Piter Fejt (Pieter Feith) i predstavnici ambasade SAD. Sejdiu je dodao da će Priština uputiti pismo generalnom sekretaru UN u kome će izneti konkretne komentare na njegov predlog. Ban Ki Mun je Prištini i Beogradu predstavio način rekonstrukcije misije UN-a na Kosovu. Ban je najavio da će izmeniti delovanje UNMIK-a i da će se EU više angažovati. On je naveo da će se Euleks nalaziti pod okriljem UN.

U medjuvremenu, Vlada u Beogradu je odbacila predlog Ban Ki Muna. Premijer Vojislav Koštunica je kazao da su takve namere u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Medjutim, potpredsednica SNV Kosova Rada Trajković je ocenila da je takav stav Vlade u Beogradu pogrešan.

“Sve ono što je gospodin Ban Ki Mun prosledio predsedniku Tadić i predsedniku Sejdiuu jeste jedan dokument koji je dat njima na razmatranje i stavaranje preduslova za ozbiljne dopune i rad ne tom dokumentu koji iziskuje konstruktivnost koja ne mora da znači slaganje ali svakako ne ono što je bila reakcija u Beogradu od premijera Koštunice koji je odmah izašao i odbacio dokument. Mislim da odbacivanje dokumenata bez ponude alternative za nas je nešto što zaista nije dobro.”

Srbi se protive misiji Eulexa pošto je ona predvidjena planom Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Generalni sekretar UN je konkretno naveo da će EU odnosno Eulex progresivno preuzeti veće operativne odgovornosti u sektoru policije, medjunarodnog pravosudja i carine. Najavljeno je da će se naredne nedelje održati sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati pismo i izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

Pekompozicija UNMIK-a neprihvatljiva za Beograd

U Vladi Srbije smatraju da Ban Ki Mun nije ovlašćen za rekonfiguraciju misije UN na Kosovu.

I dok medju zvaničnicima EU postoji nada da će izveštaj i pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Beogradu i Prištini "omogućiti da se Euleks glatko i postepeno razmesti širom Kosova" i preuzme odredjene odgovornosti od UN, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić kaže da je to za Srbiju potpuno neprihvaljivo, tvrdeći da je generalni sekretar UN prekoračio ovlašćenja predlogom o rekonstrukciji UNMIK-a:

„Dakle, on nije kompetentan da izvrši jedan tako veliki poduhvat, kao što je rasporedivanje misije, civilne i vojne, u ovom slučaju samo vojne i da je za to potrebna odluka Saveta bezbednosti. Generalni sekretar Saveta bezbednosti očekuje da prećutno i uz meku diskusiju prihvati tu inicijativu. Ban Ki Mun nema pravo da vrši prekonfiguraciju misije i drugo, misija Euleksa nemože da se legalizuje, njen mandat je već odredjen a to je nadgledanje nezavisnosti Kosova.To su dakle dva suštinska razloga zbog kojih će država odbiti ovu inicijativu.“

Britanski vojnici iz sastava NATO trupa na Kosovu

I premijer tehničke Vlade Vojislav Koštunica smatra da je predlog Ban Ki Muna suprotan Rezoluciji 1244 i samim tim ne može biti prihvatljiv za Srbiju.

"Pošto je cilj EULEKS-a sprovodenje Ahtisarijevog plana o nezavisnosti Kosova, očigledno je da je ova misija u direktnoj suprotnosti s Rezolucijom 1244, po kojoj cilj medjunarodnog prisusutva nikako ne može biti ostvarivanje nezavisnosti Kosova", rekao je Koštunica u pisanoj izjavi.

Istovetno i Slobodan Samardžić naglašava da misija Euleks ne može da se legalizuje, s obzirom da ona svoj mandat zasniva na planu Martija Ahtisarija, koji nije dobio legalitet u Savetu bezbednosti UN. Na pitanje - kojim institucionalnim merama Srbija nemerava da spreči eventualnu prekompoziciju misije na Kosovu - Samardžić odgovara:

„Ne bih trčao pred rudu i odgovarao na pitanje institucionalnog odgovora. Može ta inicijativa i da neuspe. Jer ja sam rekao da Ban Ki Mun prvo nema pravo to da radi i sigurno je da će se na Savetu bezbednosti suprostaviti. On je inače imao razgovor sa ruskim predstavnicima oko te stvari i oni su mu izneli stav Rusije. Oni se ne slažu sa time da on preuzme ovlašćenja Saveta bezbednosti. Kina to takodje ne podržava i mnoge druge zemlje i pitanje je da li će to imati neki osnov da li će se to sprovesti.

Najavom da će izmeniti delovanje misije svetske organizacije na Kosovu, po mišljenju direktora Foruma za etničke odonose Dušana Janjića, generalni sekretar Ban Ki Mun je prihvatio ideju da se kroz proces rekonstrukcije UNMIK-a obezbedi zajednička privremena misija EULEKS-a i UNMIK-a, protiv koje je bila Rusija:

„Ban Ki Mun je posle jedno mesec i po dana ustvari odgovorio na primedbe Rusije, vezane za buducu misiju Euleksa, i u suštini je prihvatio ideju protiv koje je Rusija bila, a to je da se kroz jedan proces rekonstrukcije UNMIK-a obezbedi takozvana zajednička misija UNMIK-a i Euleksa. Ostaje sada da se vidi kako će funkcionisati ta misija, s obzirom da je Rusija bila dosta tvrda, tražeći zapravo da Euleks ne koristi UNMIK za svoj kišobran za dolazak na Kosovo. Sve u svemu, ovo jeste odgovor Ban Ki Muna i Rusiji i Srbiji, a ostaje naravno da se vidi kakakv će on stav zauzeti do sledeće sednice Saveta bezbednosti o temi Kosova.“

U Beogradu je potvrdeno da je predsednik Srbije Boris Tadić od generalnog sekretara Ban Ki Mun dobio predlog mera o promeni misije na Kosovu, ali, kako naglašava Slobodan Samardžić, predsednik Republike "nema ustavne nadležnosti da vodi politiku zemlje, ali će Tadić odgovoriti na pismo u skladu i dogovoru sa Vladom Srbije".

XS
SM
MD
LG