Dostupni linkovi

Župljanin i formiranje Vlade


Beograd, zgrada Vlade Srbije
Beograd, zgrada Vlade Srbije

Hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina u trenutku kada su pregovori o formiranju Vlade u toku otvorilo je i pitanje da li ovaj događaj na bilo koji način može uticati na tok pregovora o novom republičkom kabinetu.

Ova nedoumica posebno dolazi do izražaja u situaciji kada se sve izglednijom čini vlada čiju bi osovinu činile stranke okupljene oko Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, a imajući u vidu da su Socijalisti makar deklarativno oduvek bili protiv hapšenja haških begunaca, kao i njihove tvrdnje da je Tribunal politička, a ne pravna institucija.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović za naš program kaže da je hapšenje Stojana Župljanina došlo u delikatnoj situaciji i da takvi događaji uvek iznova dele Srbiju. Ona međutim dodaje da to neće uticati na tok pregovora o Vladi jer je upravo formiranje institucija najbolji način da se država suoči sa ovim pitanjem. Na našu konstataciju da postoje ozbiljna neslaganja između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije kao potencijalnih koalicionih partnera kada je reč o saradnji sa Hagom, Đukić Dejanović ovako odgovara:

"Nema nijedne vlade u kojoj će njeni subjekti o svim bitnim pitanjima misliti identično, ali vlade postoje i zato da se neke odluke donesu većinom. Sigurno je da po nekim pitanjima Demokratska stranka i mi, ako budemo u Vladi, nećemo moći da imamo identične stavove, ali smo mi imali isti stav i u prethodnom periodu kada smo podržavali Vojislava Koštunicu. Podržavali smo ga i vlada je funkcionisala delom zahvaljujući nama, ali nikada nismo podržali hapšenje."

S druge strane, funkcioner Demokratske stranke Nada Kolundžija ističe da je ovo hapšenje samo nastavak saradnje koju je ova, kao i prethodna vlada koju su podržavali Socijalisti, a u kojoj je dominantnu ulogu imala Demokratska stranka Srbije, sprovodila:

"Ovo sada je urađeno dok je premijer Vojislav Koštunica, a i policiju, takođe, vodi Demokratska stranka Srbije i u tom smislu mislim da to nije nešto što bi trebalo da oteža razgovore o formiranju vlade. To je međunarodna obaveza koju Srbija treba da poštuje kao i druge međunarodne obaveze koje je prihvatila i mislim da po tom pitanju neće biti problema. Mislim da je svima jasno da je osnovni princip poštovanje međunarodnih obaveza, a pitanje evropskih integracija je, takođe, pitanje poštovanja međunarodnih obaveza."

Ukoliko Socijalistička partija Srbije bude deo republičke Vlade, ma ko joj u njoj bili partneri, fokus interesovanja stranke biće usmeren na druge probleme, ističe Slavica Đukić Dejanović:

"Sigurno ćemo se, pre svega, baviti socijalnim reformama. Svesni smo da je Haški tribunal realnost i da država mora imati svoj odnos prema tome, ali naš stav, a naš stav ima onu snagu koliko nam je naroda dalo poverenje, o Haškom tribunalu se ne može bitno menjati bili mi u vladi ili u opoziciji."

Hapšenje Stojana Župljanina donekle je očekivano jer pospešuje šanse za pregovore Srbije sa EU o početku primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u tom kontekstu teško da će predstavljati smetnju pregovorima o formiranju Vlade, smatra politikolog Zoran Stojiljković:

"Ne mislim da će hapšenje na neki direktniji način uticati na pregovore i sastavljanje koalicione vlade jer je svima jasno, čak i onima koji imaju određene rezerve prema saradnji sa Haškim tribunalom, da je održavanje ove saradnje jedna od pretpostavki za dalji hod ka evropskim integracijama i da to niko neće dovoditi u pitanje jer je to obaveza koja je preuzeta još za vreme Miloševićevog režima."

Ostaje, ipak zabeleženo da su Socijalisti tokom izborne kampanje u nekoliko navrata kao uslov za koalicioni dogovor sa strankama proevropskog bloka isticali zahtev za političku rehabilitaciju porodice Milošević, a pojedini analitičari su oslobađajuću presudu Marku Miloševiću doživeli kao deo koalicionog paketa u kome su Demokrate popustile pred ucenama Socijalista. Otuda i nedoumica da li će se nova Vlada koju bi potencijalno činile stranke okupljene oko Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije naći pred ozbiljnim neslaganjima oko nekih ključnih pravaca delovanja. Nada Kolundžija, međutim, kaže da pitanje pregovora o budućoj Vladi nije i ne sme da bude poistovećeno sa pitanjem bilo čije zakonske odgovornosti i da Demokratska stranka neće pristati na aranžmane takve vrste:

"Istovremeno, pitanje istorijske i političke odgovornosti je, takođe, nešto o čemu niko ne može pregovarati. Dakle, istorija će utvrditi istorijsko mesto, ulogu i istorijsku odgovornost svakog pojedinca koji je učestvovao u upravljanju ovom zemljom i donošenju važnih odluka. Ne vidim da to može biti pitanje pregovora."

XS
SM
MD
LG