Dostupni linkovi

Kosovo dobilo himnu


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupština Kosova usvojila je na današnjoj svečanoj sednici himnu autora Mendija Mendjićija. Usvajanjem himne Kosovo je dobilo sve državne simbole.

Melodija bez teksta “Evropa” je himna Kosova. Tako je odlučila većina poslanika Skupštine Kosova. Kompozicija je delo autora Mendija Mendjićija. Na svečanoj sednici Skupstine 72 poslanika je glasalo za himnu, petnaest je bilo protiv i pet uzdržanih.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići (Krasniqi) izjavio je da se usvajanjem himne zaokružuje državnost Kosova.

“Usvajanjem himne zatvara se proces definisanja Republike Kosova kao nezavisne i suverene države. Usvajanjem zakona iz plana Martija Ahtisarija mi se pripremamo da posle 15. juna preuzmemo sve odgovornosti na osnovu Ustava Kosova,” kazao je Krasnići.

Opoziciona Alijansa Novo Kosovo je glasala protiv himne zbog neslaganja sa procedurom rada Komisije za izbor himne, navodeći da njeni poslanici nisu bili članovi te radne grupe.

Usvajanjem himne četiri dana pre stupanja na snagu Ustava, Kosovo je dobilo sve državne simbole. Posle proglašenja nezavisnosti, 17. februara, izglasani su zastava i grb. Prema planu Martija Ahtisarija svi simboli moraju odražavati multietnički karakter Kosova.

Institucije Kosova će povodom stupanja na snagu, novog Ustava u nedelju 15. juna organizovati svečanu akademiju na kojoj će prvi put biti izvedena i himna Kosova.

XS
SM
MD
LG