Dostupni linkovi

Srpska skupština je odgovor na Ustav Kosova


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Predsednik zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da formiranje privremene srpske skupštine na Kosovu do 15. juna predstavlja politički odgovor na najavljeno proglašenje Ustava Kosova istog dana.

“Mi Srbi ne priznajemo jednu takvu ‘monstruoznu državu’ i smatramo da na teritoriji srpske države ne može da se donosi neki drugi ustav, izuzev ustava koji sada postoji i iz tog razloga mi Srbi ćemo se organizovati na osnovu rezultata lokalnih izbora održanih 11. maja, gde će relevantni srpski predstavnici predstavljati sve Srbe sa prostora Kosova i Metohije od Orahovca, Brezovice do Kosovske Mitrovice. S obzirom da je veliki broj Srba učestvovao na lokalnim izborima, uključujući i Srbe koji su 1999. napustili Kosovo i Metohiju, dolazimo do kompletnog srpskog biračkog tela koje će imati svoje predstavnike u toj skupštini.”

Jakšić je istakao da će prioritet u radu privremene srpske Skupštine na Kosovu biti borba za očuvanje interesa svih Srba na ovim prostorima.

“Mi ćemo se pre svega boriti na taj način što ćemo objediniti sve zahteve Srba koji žive na celom prostoru Kosova i Metohije, zatim da politički odgovaramo na pokušaj stvaranja još jedne albanske države na Balkanu, usmeravaćemo i trasiraćemo put za političko delovanje Srba u okviru svojih opština i takođe u okviru svojih veza sa Beogradom i pravljenje jedne čvršće i stabilne osnove da ne dozvolimo da se na našoj iskonskoj teritoriji formira još jedna albanska država.”

Predstavnici stranaka koji imaju odbornike u novoformiranim skupštinama opština na Kosovu razgovarali su juče u Beogradu sa ministrom za Kosovo Slobodanom Samardžićem. Predstavnik Demokratske Stranke (DS) za Kosovo Goran Bogdanović u izjavi za naš program kaže da su na sastanku razmotrena relevantna politička, organizaciona i tehnička pitanja u vezi sa osnivanjem privremene srpske skupštine Kosova:

“Stav DS po tom pitanju je
veoma jasan. Mi čekamo formiranje nove Vlade, kakao bi ona zauzela stav oko svega toga, tačnije, da li formiranje te skupštine doprinosi opstanku i povratku srpske zajednice ili bi možda formiranje takve skupštine onemogućilo i omelo dalju borbu za Kosovo i Metohiju. Mi ćemo svakako poštovati stav Vlade Republike Srbije i samim tim i Skupštine Srbije koja mora da da upustva i jednu zakonsku osnovu za formiranje takve skupštine. Drugi su bili mišljenja da skupštinu treba odmah formirati, sa tim započeti i onda izvršiti pritisak na Vladu kako bi ona prihvatila tako nešto. Za nas je to apsolutno neprihvatljivo, mi želimo da Vlada u jednoj mirnoj i trezvenoj atmosferi vidi sve prednosti i mane osnivanja takvog organa.”

Srpska skupština na Kosovu će, kako je najavljeno, imati 45 delegata od čega će 43 delegata biti birana iz redova odbornika kosovskih opština a dva mesta su rezervisana za Bošnjake i Rome. Na prvoj redovnoj sednici novog saziva SO Kosovska Mitrovica preporučeno je svim odborničkim grupama u lokalnim skupštinama na Kosovu da delegiraju svoje predstavnike za privremenu srpsku Skupštinu Kosova.
XS
SM
MD
LG