Dostupni linkovi

Mitrovica: podela vlasti kao u Beogradu


Kosovska Mitrovica, natpis na mostu koji deli grad na srpski i albanski, Foto: Ricki Green.
Kosovska Mitrovica, natpis na mostu koji deli grad na srpski i albanski, Foto: Ricki Green.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova demokratija postigli su koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti u Kosovskoj Mitrovici. Podela vlasti dogovorena je u skladu sa rezultatima izbora koje je zvanični Beograd proveo u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Predsednik Opštinskog odbora DSS Zoran Savić:
“Ovim sporazumom stranke su se dogovorile da resore koji pripadaju SO Kosovska Mitrovica podele u odnosu jedanaest prema devet, znači koji odgovara broju odbornika u Skupštini opštine, odnosno u procentima 55 na prema 45 posto. Izvršena je i preliminarna podela funkcija. Budući predsednik Opštine biće član SRS, predsednik skupštine član DSS-a, sekretar Skupštine član SRS i načelnik opštinske uprave član DSS."
On je istakao da su predstavnici SRS i DSS-NS ugovorile formiranje opštinskog veća u Kosovskoj Mitrovici, koji će osim predsednika opštine i njegovog zamenika brojati još pet članova:
“Tri člana su iz SRS i dva člana iz DSS. Nisu se pominjala nikakva imena, niti se išlo dalje od skupštinskog veća, dakle nije se išlo na personalna rešenja, obzirom da je dopisom iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju preporučeno da se na prvoj sednici formiraju oni organi SO zaključno sa opštinskim većem.”
Savić je naglasio da su radne grupe SRS i DSS-NS usvojile određene pricipe koji se tiču samog uređenja grada kao i princip o saradnji sa međunarodnom zajednicom:
“Moguća je saradnja sa svim legalnim međunarodnim institucijama, dakle sa UNMIK-om i Kfor-om dok je saradnja sa eventualnom misijom Eulex-a nemoguća.”
On je dodao da će učešće u vršenju lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici uzeti i Socijalistička partija Srbije. Sa druge strane portparol UNMIK-a Rasel Gigi ponovio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da su da su srpski lokalni izbori za UNMIK nelegalni i da njihovi rezultati nemaju zakonsku osnovu na Kosovu:
“Stav UNMIK-a u vezi sa tim se nije promenio. Kao što smo rekli pre izbora, opštinski (lokalni) izbori su nelegalni, nevažeći i čak ne mogu imati legalne posledice. Mogu da kažem da bilo kakvu paralelnu vlast koja je rezultat nelegalnih izbora nemamo razloga da priznamo.”
Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) centralnog Kosova Rada Trajković smatra da srpski lokalni izbori na Kosovu predstavljaju, kako je kazala, urušavanje Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti UN:
“Sa druge strane mislim da je i naš važeći Ustav Srbije isto tako na jedan vrlo dramatičan način bukvalno ugrožen. Jer, instalirati vrlo ograničen suverenitet na još ograničenijoj teritoriji Kosova i Metohije potpuno je u suprotnosti sa našim nacionalnim i normativnim aktom, što sve u svemu govori koliko je odluka o izlasku Srba na te izbore bila zaista nešto što neće, na duže staze, doneti stabilnost srpskoj zajednici.”
Ona je naglasila da konstituisanje lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici nema perpsektivu ukoliko se ne postigne dogovor sa međunarodnom zajednicom.
XS
SM
MD
LG