Dostupni linkovi

Uskoro formiranje srpskih institucija na Kosovu


Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da će lokalne skupštine opština na Kosovu biti konstituisane u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora na lokalnom nivou.

Slobodan Samardžić je sinoć kazao da je Republička izborna komisija već dala neke instrukcije za formiranje skupština opština na Kosovu, posle izbora koje su vlasti Srbije sprovele u većinski srpskim sredinama na Kosovu 11. maja:

“Ovde će se konstituisati organi izvršnog veća i administracija lokalne samouprave. To je najvažnije, s obzirom da na taj način Srbija preko ovih lokalnih organa vlasti, na jedan legitiman i ovoga puta legalan način može da sprovodi svoje funkcije na Kosovu i Metohiji tamo gde je to moguće, a to su područja gde žive Srbi i gde žive zajednice koje su lojalne državi Srbiji.”

Predsednik SO Leposavić Velimir Bojović u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je krajnji rok za formiranje lokalnih skupština opština na Kosovu sledeće srede 4. maja.

“Ovde ima dosta opcija, pošto je 11 lista izašlo na lokalne izbore tako da se prave koalicije i ja smataram da će sledeće srede biti zakazana skupština i da ćemo već sledeće nedelje imati novu lokalnu vlast na teritoriji opštine Leposavić. Ja mislim da će lokalnu vlast imati koalicija Demokratska Stranka Srbije - Nova Srbija (DSS-NS), Srpsko nacionalno veće (SNV), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Pokret za Lešak.”

Sa druge strane, predsednik SO Zvečan Dragiša Milović nije mogao da precizira kada će se na Kosovu formirati lokalne skupštine:

“Verujte da ni ja ne znam kada će biti formirane lokalne skupštine. Ispoštovaćemo taj zakon o lokalnim izborima, a tačno kad i kog dana zaista ne znam, jer još uvek nismo dobili od Republičke izborne komisije ni verifikaciju mandata odbornika. Imam informaciju, da sutra zaseda Republička izborna komisija i tada očekujem verifikaciju mandata naših odbornika i najverovatnije će krajem ove nedelje ili početkom sledeće nedelje biti zakazana ta konstitutivna sednica. To ne zavisi od nas, to zavisi od Republičke izborne komisije, jer mi tu verifikaciju mandata odbornika još nismo dobili.”

Šef UNMiK-a Joahim Riker ponovio je da su srpski lokalni izbori za UNMiK nelegalni i da njihovi rezultati nemaju zakonsku osnovu na Kosovu. Riker je naglasio da se mora odlučiti šta će biti sa opštinskim vlastima koje je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, on imenovao, jer je srpska zajednica bojkotovala kosovske izbore. Mandat opštinskim vlastima u Novom Brdu, Štrpcu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ističe 18. juna.
XS
SM
MD
LG