Dostupni linkovi

EULEX kasni


Priština
Priština

Misija Evropske unije za pravdu i policiju, EULEX neće moći, kako je bilo predivđeno da započne ostvarivanje misije 15. juna kako je bilo predviđeno, kažu u ovoj misiji.

„Ne želim da goovrim o datumima, nedeljama ili mesecima, jer bi to bile spekulacije, ali svi znamo da situacija na terenu nije laka. Mi još uvek gradimo misiju, mi još uvek dolazimo na Kosovo, ali mi nećemo u potpunosti biti funkcionalni 15 juna“, izjavio je za naš radio portparol EULEX-a Viktor Ruter. On kaže da su dva problema koji to onemogućavaju:
“Prvi se odnosi na međunarodni politički okvir i drugi su tehnički problemi na terenu“.

Najava nemogućnosti početka primene misije EULEX-a na Kosovu je među analitičarima procenjena kao mogućnost stvaranja vakuma u oblasti bezbednosti i pravosuđa, pošto nakon 15. juna, kada na snagu stupa novi Ustav, Vlada ne preuzima sve nadležnosti u oblasti policije, pravde i carina. Ruter smatra da još uvek ima prostora da ne dođe do vakuma.

„Ne mislim tako, jer će sve biti na svom mestu i neće biti zakonskog vakuma, veliki smo optimisti da ćemo se vrlo brzo rasporediti“, kaže Ruter.

Najviše straha od mogućeg vakuma postoji u Mitrovici. Severni deo grada je bio van kontrole institucija od 1999. godine. Nadaju se da će tamo početi sa primenom zakona nakon uspostavljanja misije EULEX-a. Međutim, Srbi su protiv ove misije. Predsednik Opštine Bajram Rexhepi kaže da će samo gašenje paralelnih struktura i sever Kosova vratiti u normalu.

“Cilj je da se oni koji su iza paralelnih struktura bezbednosti uhapse, jer su oni odgovorni za nasilje, reketiranje i druge oblike pritisaka. Cilj je bio da se što pre uspostavi misija EULEX-a i da započne funkcionisanje reda i mira. Ako se to ostvari stvari će biti mnogo lakše“, kaže Rexhepi koji je optimista da će Nju Jork i Brisel pronaći zajednički jezik koja će od međunarodnih misija ostati na Kosovu posle 15 juna.

„Problemi postoje između misije UNMIK-a i budućeg međunarodnog prisustva - Međunarodne civilne kancelarije – EULEX-a i kašnjenje od nekoliko nedelja neće izazvati velike probleme. Značajno je da se uspostavi EULEX i u severnom delu i da izvršava svoju misiju. Ja dogovore između UN i EU ne shvatam tragično. Mislim da će EULEX postepeno uspostaviti misiju i na severu“, kaže Rexhepi.

Još uvek nije jasno kako će biti struktuirano međunarodno prisustvo u budućnosti. Bez stavljanja van snage Rezolucije 1244 UNMIK ne može da napusti Kosovo, tako da su kosovski lideri počeli da govore o restruktuiranje UNMIK-a a ne o njegovom gašenju, kako se ranije govorilo. Istovremeno, Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je juče potvrdila da će misija EU i institucije Kosova posle stupanja na snagu novog Ustava Kosova preuzeti ovlašćenja. Međutim. ni oni nisu dali odgovor o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu nakon 15 juna.
XS
SM
MD
LG