Dostupni linkovi

Ko će prije do Brisela


Brisel
Brisel

Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem, u ponedjeljak putuje u Brisel, gdje će sa EU biti otvoren dijalog o viznim olakšicama za BiH. Prvobitno je bilo dogovoreno da na čelu te delegacije bude ministar sigurnosti i Špirićev zamjenik Tarik Sadović.

Međutim, nakon njegovih kritika na račun Nikole Špirića, ali i predstavnika Evropske komisije u BiH Dimitrisa Kurkulasa, danas je stigao odgovor iz Banje Luke.

Novi nesporazumi u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Razlog nesporazuma predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegovog zamjenika Nikole Špirića i Tarika Sadovića je ko će predstavljati BiH u Briselu, gdje će u ponedjeljak biti otvoren dijalog o viznim olakšicama. Delegaciju BiH će predvoditi Nikola Špirić, što je on danas i potvrdio:
„U političkom dijelu ću delegaciju predvoditi ja, a u ekspertskom će ekspertski tim koji je formiran. Ja mislim da ćemo to uraditi u najboljem interesu za sve građane BiH. Tamo se ne vode parcijalne priče. Način na koji se od svega u BiH pokušava praviti slučaj je protiv BiH.“
S druge strane, ministar sigurnosti BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Tarik Sadović tvrdi da je on trebao da predvodi interesornu grupu na pregovore o viznim olakšicama. Sadović je optužio predsjedavajujćeg Savjeta ministara Nikolu Špirića da je u dogovoru sa šefom delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom promijenio ovu odluku kako bi on išao u Brisel:
„Ne znam zašto je to sve trebalo gospodinu Špiriću, a pogotovo ne znam zašto se na takav način umiješao i gospodin Kourkoulas, čiji je posao da u BiH zastupa interese Evropske komisije. Međutim, on već duže vremena zastupa srpske interese u Evropskoj komisiji.“
U Kancelariji Evropske komisije u BiH ove optužbe nisu htjeli komentarisati. Danijala Mićanović, iz Službe za informisanje Evropske komisije u Sarajevu, prenijela nam je izjavu portparola Evropske komisije iz Brisela Kristine Nađi koja je rekla da je zvaničan poziv upućen na predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH:
„Na isti način kao što je to učinjeno u drugim zemljama - Srbiji, Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Po prirodi posla je u cijelu proceduru ispred potpredsjednika Barrota i komesara Rehna uključena i delegacija Evropske komisije u Sarajevu. A na predsjedavajućem Vijeća ministara BiH je da odluči o sastavu državne delegacije BiH.“
Nikola Špirić:

„Ja ne znam zašto bi bio interes BiH da se ona ne zastupa na najvišem mogućem nivou kao što to rade sve demokratske zemlje. Zar nije čast BiH da je predstavlja u Briselu predsjedavajući Vijeća ministara? Zar to nije čast i svakom ministru? Pa ne idem ja ne Pjesmu Evrovizije da se takmičim ko najljepše pjeva, no predstavljam svoju zemlju jer sam izabran.“
Uz konstataciju da ovo nije prvi put da se predsjedavajući Savjeta ministara BiH ne slaže sa svojim zamjenikom i pojedinim ministrima, predstavnici opozicije u državnom parlamentu ističu da je ovo samo još jedna potvrda da aktuelna vlast u BiH ne funkciniše. Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija:
„Predsjedavajući Vijeća ministara i njegov zamjenik, a Sadović je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, u bilo kojoj zemji na planeti kada bi se doveli u ovakvu situaciju, jedan bi bio u roku od 24 sata viška, a vjerovatno parlament bi za 48 sati nabio nogom obadvojicu.“
Očito je da Sadović ne želi poštovati predsjedavajućeg Savjeta ministara, kaže Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke. Kao mogući razlog skidanja Sadovića sa spiska za Brisel Novaković vidi i u skandalu koji se desio 31. januara u Berlinu kada Sadoviću nije bilo dozvoljeno obraćanje na kongresu Evropske policije na temu „Evropska strategija u borbi protiv terorizma“:

“Mogu nakon toga misliti da je gospodin predsjedavajući u strahu od ovoga da ponovo dobijete delegaciju čiji ministar ne smije ili ne može se obratiti skupu zato što to neko ne dozvoljava, tražio formiranje sasvim drugačije delegacije gdje nije na čelu gospodin Sadović. Mislim da su to motivi. Naravno, sukob nije ništa novo.”

Politički analitičar iz Banje Luke Tanja Topić smatra da su i ova dešavanja samo potvrda da između bh. političara ne postoji komunikacija, što dodatno doprinosi još lošijem imidžu zemlje:

“Ono što je tragično jeste da smo svjedoci kako kolege u institucijama BiH komuniciraju putem medija, ne komuniciraju međusobno iako sjede u istim institucijama, jedni druge tužakaju kod predstavnika međunarodne zajednice. Ja bih rekla da je komunikacija u institucijama državnim BiH na jednoj izrazito niskoj razini - i to se, naravno, manifestuje i vidi u javnosti, a onda ne možemo ni očekivati da nam država i institucije države imaju bolji imidž kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj javnosti.”
XS
SM
MD
LG