Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Riker: UN na Kosovu i posle 15. juna


Joachim Rucker

Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da je Rezolucija 12 44 Saveta bezbednosti ostaje na snazi i da će misija UN imati ulogu i posle 15. juna, kada na snagu stupa Ustav Kosova. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Riker je rekao da ne može biti udvostručenja međunarodnih misija.

Sve dok je na snazi Rezolucija 1244, Ujedinjene nacije će imati svoju ulogu na Kosovu, što obuhvata i period posle 15. juna, izjavio je za Radio Slobodna Evropa šef UNMIK-a Joakim Riker. Riker je kazao da će UNMIK nastaviti da deluje u skladu sa okolnostima koje se menjaju na terenu.

“Misija Ujedinjenih nacija će imati svoju funkciju u političkom izveštavanju sa terena, iz Prištine za Njujork i Savet bezbednost UN. UNMIK će zadržati svoj Treći stub Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, dok će Odsek za ekonomski razvoj prestati da funkcioniše u junu. Tako je nov način prisustva misije sve vidljiviji”, rekao je Riker.

Međutim, kako će se podeliti nadležnosti sa EULEKS-om, pravosudno-policijskom misijom EU? Riker kaže da to pitanje treba rešiti.

“Jedno pitanje još uvek nije rešeno, to je nadležnost Ujedinjenih nacija u oblasti vladavine zakona i kako će se se to povezati sa misijom EULEKS”, rekao je Riker dodavši da ne može biti udvostručenja misija pošto to nije fer prema građanima u svetu koji plaćaju takse.
Osvrćući se na pitanje srpskih lokalnih izbora, Riker je podsetio da su ti izbori za UNMIK nelegalni te da njihovi rezultati nemaju zakonsku osnovu na Kosovu.

Riker je naglasio da se mora odlučiti šta će biti sa opštinskim vlastima koje je u skladu sa svojim ovlašćenjima on imenovao, jer je srpska zajednica bojktovala kosovske izbore.

Mandat opštinskim vlastima u Novom Brdu, Štrpcu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ističe 18. juna. “Moram da razmislim da li ću im produžiti vlast ili će biti održani izbori. Ovo sam ponudio Beogradu ali to nije prihvaćeno”, rekao je Riker.
Šef UNMIK-a je kazao da na celom Kosovu, pa tako i na severu, postoji jedinstven zakonski prostor i da vladavina prava nije dovedena u pitanje. Riker je podsetio da na severu postoje mobilne carinske ekipe i unutrašnji terminal, te dodao da se mora još raditi kako bi sud funksionisao a železnice se vratile u nadležnost UNMIK-a.

“Ovaj proces traži izvore, vreme i odlučnost. Toga nemamo u velikim količinama a posebno ne izvore”, kaže Riker ističući kako postoji politička volja da se proces pokrene napred.

Šef civilne misije UN je rekao da neće biti podele, i da je jedinstveno Kosovo predviđeno principima Kontakt grupe koje je podržao Savet bezbednosti UN. Upitan da li će on biti šef misije UN na Kosovu i posle 15. juna, Riker je odgovorio da se o tome tek treba odlučiti.
"Biće logičnog prekida ali ne mogu reći kada će se to desiti”, izjavio je šef UNMIKa Joakim Riker.

Priredila: Anamari REPIĆ
XS
SM
MD
LG