Dostupni linkovi

Di Karlo: UN ostaje na Kosovu


Rosemary Di Carlo
Rosemary Di Carlo

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari di Karlo izjavila je u Prištini da SAD snažno podržavaju nezavisno i suvereno Kosovo. Kada je u pitanju budućnost UNMIK-a, Di Karlo je dodala da će UN imati ulogu i posle 15. juna, a o detaljima se vode razgovori.

Američka zvaničnica Rozmari di Karlo izjavila je da će i posle 15. juna Ujedinjene nacije imati ulogu na Kosovu.
“UN će nastaviti svoje prisustvo na Kosovu, a o njihovoj budućoj ulozi odlučiće se nakon razgovora koji su u toku,” kazala je Di Karlo.
Pomoćnica američkog državnog sekretara je istakla kako SAD nastavljaju da podržavaju Kosovo.
Di Karlo je u četvrtak učestvovala na sastanku predstavnika zemalja članica Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, a sastala se i sa kosovskim liderima, predsednikom Sejdiuom i premijerom Tačijem.
Posle sastanka Upravljačke grupe za Kosovo najavljeno je da će Međunarodna civilna kancelarija posle 15. juna, kada stupa na snagu Ustav Kosova, nadgledati rad institucija, koje će preuzeti sva ovlašćenja. Međutim, nije razjašnjeno kakvu će ulogu imati UNMIK.
Predsednik Fatmir Sejdiu kaže da je navedeni datum ključan za domaće institucije.
Kosovo će voditi njegove institucije u saradnji sa međunarodnim civilnim prisustvom, koje će podržavati procese a posebno sprovođenje Ahtisarijevog plana,” rekao je Sejdiu.
Inače, Međunarodna upravljačka grupa je saopštila da će od 15. juna vlasti Kosova i međunarodni civilni predstavnik dobiti pune nadležnosti kako je i predviđeno Ahtisarijevim planom za status Kosova i Ustavom.
XS
SM
MD
LG