Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nadgledanje posle 15. juna


Pieter Feith

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt izjavio je da će Međunarodna civilna kancelarija posle 15. juna biti odgovorna za nadgledanje sprovođenja Ahtisarijevog plana. Premijer Tači je najavio preuređenje međunarodnih misija nakon 15. juna kada stupa na snagu Ustav Kosova. Ali još uvek nije jasno šta će biti sa raspoređivanjem misije EULEKS.

Međunarodna upravljačka grupa je u potpunosti zadovoljna napretkom koji je postigla Vlada Kosova, izjavio je Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt. Fejt je to izjavio posle sastanka predstavnika 15 zemalja članica Upravljačke grupe sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Fejt je kazao da će posle 15. juna kada stupa na snagu Ustav, institucije Kosova preuzeti svoje odgovornosti a civilna kacelarija nadgledati njihov rad.

“Ova misija ima za cilj da pomogne Vladi u sprovođenju Ahtisarijevog plana u stvaranju multietničkog društva na celoj teritoriji Kosova,” kazao je Fejt i dodao da će ta kancelarija funkcionisati i na severu.

Premijer Kosova Hašim Tači je kazao da će posle 15. juna doći do kako se izrazio ‘rekonfiguracije međunarodnih misija, s tim da one imaju savetodavnu ulogu’.

“15. juna će stupiti na snagu Ustav Kosova a kosovske institucije će preuzeti svoje nadležnosti i svoju vlast će korak po korak izvršavati na celoj teritoriji uz međunarodnu civilnu i vojnu podršku,” rekao je Tači.

Ipak, međunarodno prisustvo nakon pomenutog datuma nije još uvek sasvim jasno. Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čini 15 zapadnih zemalja od kojih je većina priznala Kosovo. Predstavnik Piter Fejt, koji je istovremeno i specijalni izaslanik EU, ima zadatak da predvodi nadgledanje implementacije Ahtisarijevog plana.

I dok Fejt najavljuje da će Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu funkcionisati u potpunosti od 15. juna, uspostavljanje EULEKS misije kasniće šest do osam nedelja. Šef Euleksa Iv de Kermabon je tokom višednevne posete Kosovu kazao da postoje politički i tehnički razlozi za odlaganje početka rada misije. Međutim, on je dodao da je 27 zemalja EU jedinstveno po pitanju misije.

“Niko ne može da dovede u pitanje ili odbaci misiju Euleksa na Kosovu,”
kazao je Kermabon.

Međutim, Beograd se protivi ovoj misiji nazivajući je ilegalnom jer je doneta bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Stoga i kosovski Srbi smatraju da je dolazak ove misije na sever Kosova neprihvatljiv.

Nebojša Jović iz Srpskog nacionalonog veća kaže da Srbi nisu spremni da sarađuju sa Euleksom jer ta misija nije dobila svetlo u UN i da je zbog toga došlo do odlaganja početka rada misije.

“Verovatno su primili k znanju ono što je opšte poznato da ako nema dobre volje i saradnje sa lokalnim stanovništvom, koliko god imali dobre volje ne možete ostvariti tu dobru saradnju. Ono što je najbolje ovog trenutka je da se nađe modus, a mislim da je Rusija pokrenula inicijativu u SBUN da misija EULKS bude jedan stub UNMIK-a ili neko prelazno rešenje da UNMIK bude na severu Kosova dok bi Euleks bio u sredinama gde su Albanci većina.”

Iv de Kermabon je kazao da EULEKS trenutno raspoređuje svoju misiju na Kosovu i da je voljan da dođe na sever čim nađe ljude koji su spremni za razgovor.

Prema oceni političkog analitičara Škeljzena Maljićija mandat EULEKS-a nije doveden u pitanje i ta misija će preuzeti kontrolu prema Ahtisarijevom planu.

“Ako se instalira EULEKS onda to znači da se instalira nezavisnost Kosova i nema više spoljnjeg administratora. Ako bude kompromis da UNMIK ostane on će ostati možda na severu ali kao vrlo striktno definisana misija koja treba da omogući na neki način da se i sever Kosova integriše.”

Evropska unija je 16. februara, samo dan uoči proglašenja nezavisnosti odobrila pravosudno-policijsku misiju EULEKS za Kosovo. Misiju čini 2.000 pripadnika, među kojima ima policajaca, sudija, tužilaca i drugog osoblja, koji treba da nadgledaju policiju, sudsku i civilnu administraciju.

U svakom slučaju, osim Međunarodne civilne kancelarije i Euleksa, na Kosovu je prema Rezoluciji 12 44 prisutna i misija Ujedinjenih nacija. Za sada se ne zna kako će izgledati UNMIK posle 15. juna kada stupa na snagu Ustav Kosova. Najavljeno je da će o bilo kakvim promenama unutar UNMIK-a odlučiti generalni sekretar UN.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG