Dostupni linkovi

Odložena rasprava o državnim praznicima Kosova


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupština Kosova odložila je za 23. maj raspravu o Predlogu zakona o državnim praznicima na Kosovu. Povod za ovu odluku je neslaganje u vezi sa praznicima koji su predloženi i činjenicom da u tom predlogu nije predviđeno da državni praznici budu i 28. novembar - Dan albanske zastave, 5. mart - Dan palih za slobodu i Dan oslobođenja Kosova.

Ad hoc komisija formirana za razmatranje po ubrzanoj proceduri predloga zakona iz paketa Ahtisarija, kako je rekao predsednik Skupštine Jakup Krasniqi, nije uspela da izvrši usaglašavanje stavova o ovom zakonu.


Inače, Predlog zakona o državnim praznicima Kosova koji je u načelu usvojen juče izazvao je podele ne samo između vlasti i opozicije već i unutar vladajućih stranaka. Činjenica da među držvanim praznicima nije 28. novembar - Dan albanske zastave, 5. mart - Dan palih za slobodu i Dan oslobođenja Kosova, izazvala je nezadovoljstvo i negodovanje među predstavnicima političkih partija, nezavisno da li se radi o vlasti ili opoziciji.


I dok je većina opozicionih poslanika napustila jučerašnju sednicu Skupštine Kosova zbog činjenice da u Predlogu zakona nema ova tri datuma, dotle su i predstavnici partija na vlasti zatražili da se u Predlog zakona unesu i ova tri praznika. Šef Poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova Ramë Buja je, izražavajući načelnu podršku Predlogu zakona rekao:


„Ukoliko se ovi praznici ne nađu u Predlogu zakona, može se dogoditi da mi taj zakon ne podržimo."


Član Predsedništva Skupštine Kosova i jedan od najuticajnijih poslanika iz redova Demokratskog saveza Kosova Sabri Hamiti je u ime poslaničke grupe svoje partije predložio „da u zakon uđu i Dan oslobođenja, koji treba da bude 12. jun, Dan palih za slobodu i 28. novembar - Dan Albanske zastave".


Sa ovakvim stavovima su se saglasili i šefovi ostalih poslaničkih grupa. Istovremeno, neslaganje sa ovakvim Predlogom zakona su izrazili i najviši zvaničnici udruženja proizašlih iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova i pokreta „Samoopredelenje" Albina Kurtija.

U anketama koje objavljuju elektronski i pisani mediji se izražava veliko nezadovoljstvo građana što se ova tri praznika ne nalaze u Predlogu zakona.


Na današnjoj sednici, uz male izmene u odnosu na jučerašnju načelnu raspravu, su usvojeni zakon o azilu, obaveštajnoj službi, obrazovanju u opštinama, Agenciji za privatizaciju i o integralnoj kontroli granice. Svi zakoni iz Ahtisarijevog paketa stupaju na snagu 15. juna, kada stupa na snagu i novi Ustav Kosova, koji je usvojen početkom prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG