Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suspendovani kosovski Srbi ostaju bez posla?


Priština

Više od 60 srpskih radnika Korektivne službe Kosova rizikuje da izgubi posao, pošto je istekao zakonski rok njihove suspenzije. Srpski radnici su napustili ovu službu posle proglašenja nezavisnosti, a do utorka oni su bili pod suspenzijom. Sada oni mogu ostati bez posla.

Kada su posle proglašenja nezavisnosti napustili Korektivnu službu Kosova, u najvećem broju Kazneno-popravni dom u Lipljanu, srpski radnici su bili suspendovani.

Zvaničnici su očekivali da Srbi odluče u vezi sa svojim radnim mestima do 19. maja, kada ističe tromesečna suspenzija. Međutim, oni se nisu vratili. Komesar Korektivne službe Resmi Hodža kaže da srpski radnici do danas nisu pružili nikakav odgovor.

“Zajedno sa ministrom za povratak razgovarali smo sa radnicima i oni su nam obećali da će se vratiti na posao posle izbora u Srbiji. Ali, sada Ministarstvo pravde treba da donese odluku u skladu sa zakonom,” kaže Hodža.

Od 80 radnika srpske nacionalnosti 20 se vratilo u korektivne centre i time se nisu odazvali pozivu Vlade u Beogradu da napuste institucije u Prištini. Ministarka pravde Nekibe Keljmendi kaže kako će uskoro biti raspisan konkurs za nova radna mesta, čime će biti zamenjeno 60 srpskih radnika.

“Nedolaskom na posao Srbi su pokazali da ne žele da rade u institucijama Korektivne službe Kosova,”
kazala je Keljmendi.

Ona je dodala kako su srpski radnici pogazili sve zakonske rokove vezane za njihovo vraćanje na posao.

“Oni su sopstvenom krivicom zbog nedolaska izgubili posao,”
izjavila je ministarka pravde.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, zvanični Beograd pozvao je Srbe da napuste sve kosovske institucije. Taj zahtev su u najvećoj meri posalušali radnici u pravosuđu i policiji. Što se Kosovske policijske službe tiče, oko 250 njenih srpskih pripadnika je suspendovano uz novčanu nadoknadu, dok se samo njih deset vratilo na posao. Srbi od kraja februara odbijaju da rade pod komandom KPS-a, jer smatraju da time priznaju državu Kosovo. Portparol Kosovske policije Veton Eljšani kaže da će odluka o suspendovanim radnicima biti doneta početkom juna, kada se završava period suspenzije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG