Dostupni linkovi

SAD: Iran u središtu kampanje


Barack Obama
Barack Obama

Iran je neočekivano dospio u središte kampanje pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama. Republikanski kandidat John McCain optužio je Baracka Obamu, trenutno vodećeg za nominaciju predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, zbog izricanja "neodgovornih prosudbi". Obama se, naime, više puta založio za obnovu američkog dijaloga s drugim državama, navodeći pritome i Iran. Predsjednik George W. Bush prošle je sedmice izjavio kako razgovori s američkim neprijateljima nude "lažnu nadu u pomirenje". Taj se komentar smatra kritikom na račun Baracka Obame.

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država John McCain iskoristio je predizborni skup stranačkih simpatizera za napad na Baracka Obamu, još uvijek samo jednog od dvoje kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratke stranke. McCain je kritizirao Obamu zbog toga što se zalaže za promjenu američke vanjske politike i obnovu dijaloga s državama koje je aktualna administracija proglasila neprijateljima i obustavila svaku komunikaciju s njihovim vladama.

Demokratski senator iz Illinoisa rekao je da su, u poređenju s nekadašnjim Sovjetskim Savezom, današnji navodni američki neprijatelji poput Kube, Venecuele i Irana, "sitni", te da ni izbliza ne predstavljaju takvu prijetnju kao što ju je nekada predstavljao Sovjetski Savez. On se založio za uspostavu dijaloga s vladama tih zemalja.

Za Obamin prijedlog da se obnove kontakati s Iranom, senator McCain je rekao da bi samo podigao prestiž iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, te ocijenio kako prijetnja koju Iran predstavlja nije tako "sitna".

"Senator Obama u više je navrata objavio svoju namjeru da se sastane s predsjednikom Irana bez ispunjenja prethodnih preduvjeta, uporedivši takav potez s praksom ranijih američkih predsjednika da se sastaju s čelnicima Sovjetskoga Saveza. Takva izjava otkriva obim njegovog neiskustva i predstavlja neodgovornu prosudbu. To bi bili ozbiljni nedostaci za jednog američkog predsjednika," rekao je sedamdesetdvogodišnji McCain.

Četvrt stoljeća mlađi kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senator Barack Obama, nekoliko sati kasnije odgovorio je McCainu na predizbornom skupu u saveznoj državi Montana.

On je rekao kako Iran predstavlja rastuću prijetnju, ali kako je ta činjenica djelom uzrokovana i američkom invazijom Iraka. Ako je Washington bio voljan razgovarati s bivšim sovjetskim liderima Nikitom Hruščovim i Mihailom Gorbačevim, nema razloga da ne razgovara i s Iranom.

"John McCain kaže: 'Obama ne razumije iransku prijetnju.' Razumijem tu prijetnju, ali također znam da je Sovjetski Savez bio u stanju uništiti svijet i to nekoliko puta. Imao je špijunske satelite koji su pokrivali svaku stopu Zemlje i ogromne konvencionalne snage i oružja namijenjene za naše uništenje. Dakle, jasno mi je kakvu prijetnju danas predstavlja Iran, ali mi je također jasno da ne smijemo biti samo sposobni razgovarati s prijateljima, nego moramo biti voljni razgovarati i s onima koji to nisu. To je suština diplomacije," izjavio je Obama.

Osim što pokazuje razliku u pristupu rješavanju vanjskopolitičkih problema, sukob McCaina i Obame također dokazuje da republikanci smatraju kako je sasvim izvjesno da će Barack Obama, a ne Hillary Clinton, biti McCainov suparnik na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

XS
SM
MD
LG