Dostupni linkovi

O EULEX-u će se odlučiti sledećih dana


Priština, grafiti
Priština, grafiti

Stupanjem na snagu Ustava Kosova 15. juna institucije Kosova će ostvarivati svu vlast na celoj teritoriji Kosova, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaqi.

Premijer smatra da neće biti prepreka u funkcionisanju institucija zbog mogućnosti ostajanja UNMIK-a na Kosovu i posle 15 juna. Prema njemu, međunarodna zajednica će na Kosovu posle 15. juna imati jednu adresu i neće biti dupliranja misije UN-a i EU. Hashim Thaqi ističe da će se sve nejasnoće oko misije UNMIK-a i uloge koju će ona imati posle 15. juna prevazići:
„Mi želimo da verujemo da ćemo imati jedan centar odlučivanja i jednu međunarodnu civilnu adresu sa veoma poštovanom ulogom UN. Posle 15. juna institucije Kosova će funkcionisati na celoj teritoriji Kosova sa punom državnom vlašću koja proizilazi iz Ustava Kosova.“
Iako je izrazio optimizam da se situacija na Kosovu neće komplikovati, Thaqi je ocenio da stanje ne severu Kosova nije dobro i rekao da smatra da je to neprihvatljivo:
„To nije dobro stanje, neprihvatljivo je za domaće i međunarodne institucije. Međutim, i naša i odgovornost međunarodne misije je povećana i zajedno sa međunarodnim zvaničnicima radimo na tome da postepeno idemo napred koracima konkretnog progresa.“
Situacija na severu Kosova je ocenjena kao kompleksna i od strane ambasadora Velike Britanije na Kosovu, Andrya Sparksa. Posle sastanka sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramushom Haradinajem, Sparks je ocenio da će u tom delu Kosova biti veoma delikatno ostvarivanje misije EULEX-a, ali je ponovio stav EU da EULEX treba da se prostire na celoj teritoriji Kosova. Kosovo ima potrebe da se pojasni uloga međunarodne civilne misije, rekao je amabsador Sparks, dok se za sada, prema njemu, ne zna hoće li EULEX prihvatiti da bude pod autoritetom UN-a.

„O pitanju misije EULEX-a i UNMIK-a se raspravljalo, ali kako će se na kraju odlučiti, to će se pojasniti sledećih dana,“ rekao je britanski ambasador.
Sa druge strane, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je rekao da domaće i međunarodne institucije koje se predviđaju Ustavom Kosova treba da budu te koje će voditi Kosovo, ili funkcionisati posle 15. juna.
„Kada kažem jasnoća, ne podrazumevamo mnogo aktera, već davanje ovlašćenja akterima koje predviđa Ustav Kosova, što podrazumeva institucije Kosova, MCK i EULEX,“ rekao je Haradinaj.
Prema predlogu Martija Ahtisarija, koji je osnova za funkcionisanje institucija Kosova i nakon stupanja na snagu novog Ustava, domaće institucije preuzimaju veće državne odgovornosti. Međutim ostajanje UNMIK-a zato što nije stavljena van snage Rezolucija 1244 može da bude izazov i za misiju EU na Kosovu u oblasti pravde i policije - EULEX.
Ostaje otvoreno pitanje kako će izgledati i šta će se dogoditi sa misijom UNMIK-a, koja na Kosovu treba da se prilagodi novim okolnostima nakon stupanja na snagu novog Ustava Kosova, 15. juna.
XS
SM
MD
LG