Dostupni linkovi

Srbi na Kosovu čekaju formiranje vlasti u Srbiji


Kosovska Mitrovica: Foto: Ricki Green
Kosovska Mitrovica: Foto: Ricki Green

Većina predstavnika kosovskih Srba nema informaciju o tome kada treba očekivati formiranje lokalnih skupština na Kosovu, u skladu sa rezultatima lokalnih izbora koje su vlasti Srbije provele u većinski srpskim sredinama na Kosovu. Prema nekim tvrdnjama, čeka se formiranje Vlade Srbije.

Predsednik pokrajinskog odbora Srpske radikalne stranke Ljubomir Kragović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će formiranje opština na Kosovu započeti najverovatnije za nekoliko dana.
“Skupštine opštine na Kosovu i Metohiji najverovatnije će biti formirane od utorka u roku od 15 dana, kako nalaže Ustav i zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srbije. Naravno, skupštine će se formirati u onom paritetu kako su građani izrazili svoju želju. Znači sve političke stranke i grupe građana i koalicije koje mogu da se dogovore da naprave skupštinsku većinu će izabrati svoje kandidate od predsednika opštine do ostalih funkcionera lokalne samouprave,” kazao je on.
Kandidat za poslanika u Skupštini Srbije ispred koalicije “Za evropsku Srbiju” Oliver Ivanović izjavio je da je teško reći kako i kada će biti formirane skupštine opština na Kosovu.
“Važno je da se po tom pitanju postigne sporazum sa UNMIK-om, jer bojim se da bi stalno sukobljavanje sa UNMIK-om po pitanju lokalne samouprave moglo da šteti samo Srbima. Tim pre, jer se na severu Kosova takav problem ne oseća u tolikoj meri koliko se oseća u opštinama južno od Ibra,” rekao je Ivanović za Radio Slobodna Evropa.
Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je da formiranje skupština opština u na Kosovu zavisi od predstavnika Republičke izborne komisije i Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Jakšić se osvrnuo i na stav UNMIK-a prema lokalnim izborima na Kosovu.
“Oni jednostavno imaju svoj deo posla a to je da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN zabrane formiranje još jedne albanske države na prostoru Kosova i Metohije. Kad oni to budu uradili i odradili onda bi imali legalno i legitimno pravo da se faktički bave onim što Srbi rade, kako bi preživeli,” kazao je Jakšić.
Načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić izjavio je za Radio Slobodna Evropa da tek treba očekivati razgovore o koalicijama u lokalnim skupštinama na Kosovu.
“Međutim, veliki broj partija, odnosno stranaka koje su učestvovale na ovim izborima, čekaju konačan rasplet formiranja buduće Vlade Srbije, jer svako to posmatra iz svog ugla. Recimo, ovde kod nas većinu imaju Radikali i ako predsednik te buduće opštine bude iz Srpske radikalne stranke (SRS), a na vlasti u Beogradu bude neko iz Demokratske stranke(DS), sigurno neće imati takvu ‘prođu’ kao što bi imao neko iz one vladajuće koalicije u Beogradu,” kazao je Arsić.
Arsić je dodao da će se najverovatnije centralna vlast u Beogradu oslikavati i na lokalnom nivou na Kosovu.
Portparol UNMIK-a u Prištini Rasel Giki izjavio je za Radio Slobodna Evropa da, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN-a, samo UNMIK ima ovlašćenje da zahteva organizovanje izbora i da potvrdi rezultate lokalnih izbora na Kosovu.
“Naš stav je veoma jasan, to su bili ilegalni izbori a kao takvi ne mogu imati legalne posledice, jednostavno mi ne priznajemo rezultate tih izbora," kazao je Giki.
XS
SM
MD
LG