Dostupni linkovi

Tadić pozvao na poštovanje izborne volje građana


Boris Tadić
Boris Tadić

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da su u toku pregovori čiji će rezultat biti formiranje socijalno odgovorne i proevropske Vlade Srbije koja treba da omogući bolji život svih građana.

U intervjuu za vikend izdanje lista "Danas", Tadić je rekao da već zna ime budućeg premijera Srbije i najavio da će ga uskoro saopštiti. On je danas pozvao sve stranke da poštuju izbornu volju građana koji su se odlučili za nastavak evropskog kursa zemlje. U saopštenju koje je izdala pres služba predsednika, Tadić je naveo da je strateški evropski kurs jedina šansa da građani Srbije ostvare bolji život.

Međutim, prema rečima generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića, Radikali će danas ili sutra nastaviti pregovore sa DSS-om i koalicijom okupljene oko SPS-a.

Radikali su uvereni da će u relativno kratkom roku biti postignut dogovor o konkretnim rešenjima o budućoj Vladi Srbije.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je juče da će narodnjačka koalicija poštovati iskazanu volju građana na izborima. On je naveo da 102 mandata koje ima pet stranaka oko DS-a ne predstavlja legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije.

Koalicioni partner Vojislava Koštunica Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao da će Srbija dobiti novu Vladu najkasnije do početka juna i da će je formirati koalicija Demokratske stranke Srbije i NS, Srpska radikalna stranka i koalicija oko SPS-a.

A koalicioni partner Socijalista, Dragan Marković Palma, predsednik jedinstvene Srbije, u izjavi za RSE, da principi koji su dogovoreni između Radikala, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i koalicije oko Socijalističke partije Srbije ne znače da je postignut i dogovor o novoj Vladi.

U svom jučerašnjem javnom nastupu, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka učiniti sve da pomogne DS-u da postigne dogovor o koaliciji sa SPS-om.

Predstavnici partija koje su ušle u parlament nastavljaju i danas neformalne razgovore o formiranju nove Vlade Srbije i vlasti na lokalnom nivou, dok se zvanični razgovori očekuju u nedelju pošto se predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji se nalazi u poseti političkoj partiji Pravedna Rusija, vrati iz Rusije, a Tomislav Nikolić iz Haga.
XS
SM
MD
LG