Dostupni linkovi

Predstavnici kosovskih Srba: Što pre formirati Vladu Srbije


Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

Predstavnici kosovskih Srba pozvali su političke partije u Beogradu da što pre formiraju Vladu, kako bi počela da rešava probleme na Kosovu.

Međutim, postoji podeljenost u stavu koja opcija treba da postigne sporazum o vlasti, proevropska koja bi sarađivala sa UNMIK-om ili ona koju bi vodili radikali.

Neophodno je što pre formirati novu Vladu Srbije kako bi ona nastavila borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, smatraju pojedini lideri kosovskih Srba.

Nebojša Jović, iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, kaže da je u cilju sprečavanja jačanja nezavisnosti Kosova i stvaranja tenzija potrebno fomirati vladu u Beogradu.

“Nama je potrebna vlada što pre jer ako se napravi jedan vrlo neprimišljen i vrlo opasan potez da se raspisuju izbori u vreme kada su Albanci ne samo proglasili već i krenuli da formiraju stvaraju neavisno Kosovo na terenu, mislim da bi jedina gora stvar od tog raspisivanja bila čekanje na formiranje Vlade.”

Ali, kako se ističe, iščekivanje samo odlaže probleme kosovskih Srba.

Oliver Ivanović podseća da je Kosovo bilo tema predizborne kampanje u Srbiji a da se u trenucima vođenja pregovora oko buduće Vlade to pitanje zapostavlja.

“Odmah posle izbora interesovanje za ovu temu je znatno manje i iz toga razloga Srbi ocećaju da su pomalo zapostavljeni odnosno da se o njima baš ne razmišlja stalno i ne onoliko koliko bi trebalo. Iz toga razloga bi bilo jako važno da se odmah formira vlada koja će odmah definisati svoju politiku prema Kosovu, a samim tim i prema nama kosovskim Srbima a to znači da će se uhvatiti u koštac sa problemima koji ovde stoje.”

Međutim, kakva Vlada u Beogradu odgovara kosovskim Srbima? Po tom pitanju kosovski Srbi su podeljeni u zavisnosti od toga koju političku opciju podržavaju.

Jedni smatraju da će se za kosovsko pitanje najbolje zalagati radikalne snage dok drugi ističu kako samo demokratsko rukovodstvo može doprineti očuvanju integriteta Srbije.

Za Jovića najbolje rešenje je vlada čelu sa radikalima.

Meni je najlogičnije da vladaju SRS, DSS i SPS najviše iz razloga ne samo zbog tih pet principa, već zbog njihovih izlaganja tokom predizborne kampanje ali i značajno vreme pre toga. Ukoliko DS na bilo koji način dobije tih 126 ili preko 126 mandata neka formira Vladu. Ako SRS, DŠ i SPS imaju većinu mislim da ih niko ne bi trebalo stopirati.”

S druge strane, Oliver Ivanović smatra da samo proevropski orijentisana vlada Srbije može pomoći kosovskom problemu. Nova vlada u Beogradu mora odmah da uspostavi dobre odnose sa misijom Ujedinjenih nacija i svim međunarodnim činiocima, što do sada nije bio slučaj, naglašava Ivanović.

“Sasvim je logično da ona vlada koja sa UNMIK-om može da uspostavi dobre odnose a to dosadašnja vlada predvođena premijerom Koštunicom nije uspela, naprotiv mislim da je zaoštravala stalno odnose sa međunarodnom zajednicom uključujući UNMIK.”

Prema rečima Ivanovića to “mora biti proevroska vlada koja će na svojoj strani imati ne samo UNMIK, nego i Brisel znači Evropsku uniju, a u isto vreme sa dobrim kontaktima sa Moskvom i Vašingtonom. Takva vlada može da učini mnogo više za kosovske Srbe i za rešenje ove situacije nego neki koji će se zablokirati i kritikovati čitav svet i prebacivati krivicu na druge.”

XS
SM
MD
LG