Dostupni linkovi

Nema pregovora, status je rešen


Priština, zgrada Vlade Kosova
Priština, zgrada Vlade Kosova

Institucije Kosova smatraju da nema osnova za nastavkom pregovora o statusu Kosova, pošto je Kosovo već nezavisno i sada čeka nastavak priznanja. Vlada Kosova je ocenila da je nerealan zahtev Rusije, Kine i Indije da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova preispitaju svoje odluke.

Zahtev Rusije, Kine i Indije da se nastave pregovori o statusu Kosova i da zemlje koje su priznale nezavisnost preispitaju takvu svoju odluku, za zamenika premijera je iracionalan. Hajredin Kući je rekao da Rusija još uvek nema realan stav prema političkim kretanjima na Kosovu, i da takav pristup nije u skladu sa vremenom. Kući kaže kako je Moskva konstantno bila nepravedna u odnosu na Kosovo i volju naroda za nezavisnošću.
“Rusija još nema realan pristup prema političkim dešavanjima na Kosovu. Mislim da je to iracionalan stav”, rekao je Kući.
On je ocenio da se priznavanje nezavisnosti Kosova nastavlja potrebnim intenzitetom te pozvao i Rusiju da to uskoro učini. Ovakva reakcije Prištine je usledila nakon zajedničke izjave ministara inostranih poslova Rusije, Kine i Indije da se “pitanje statusa Kosova rešava u skladu sa normama međunarodnog prava, uz vodeću ulogu Ujedinjenih nacija i na osnovu sporazuma između strana”.
Trojica šefova diplomatije su ocenili da je proglašenje nezavisnosti Kosova jednostrana odluka suprotna Rezoluciji 12 44 Saveta bezbednosti UN. Oni su zatražili da se pitanje Kosova rešava posredstvom pregovora. Međutim, u Prištini se takav zahtev smatra zastarelim. Ibrahim Makoli, poslanik iz opozicione Alijanse Novo Kosovo, kaže kako napori da se proces vrati unazad neće imati uspeha.
“Država Kosovo je gotova stvar jer je nju priznao veliki broj najuticajnijih zemalja, zato pokušaji da se ovaj proces vrati u prošlost neće dati rezultate”, kaže Makoli ocenjujući da Rusiji nedostaje progresivna politika prema Kosovu.
Za nastavak pregovora, poništenje odluke o nezavisnosti i postizanje obostranog prihvatljivog rešenja, zalažu se predstavnici kosovskih Srba. Lider Srba iz Mitrovice Nebojša Jović kaže da je nastavak pregovora jedino pravo i preko potrebno rešenje:

“Neko je svestan a neko ne da tonemo u živo blato i mislim da je vreme da što pre odreagujemo i iz njega se izvadimo jer ako budemo malo dublje otišli onda više povratka nema. Srbija, Rusija i sve države koje poštuju međunarodno pravo stalno su pune inicijativa da se krene s mrtve tačke da se nešto konkretno uradi ne da bi Srbija dobila već da Evropa i ceo svet ne bi izgubili.”
U svakom slučaju, Vlada Kosova nastavlja da lobira kod zemalja da priznaju nezavisnost Kosova. Premijer Hašim Tači je nedavno kazao da Kosovo ima podršku slovenačkog predsedništva Evropske unije u naporima da se i od ostalih članica Unije zatraži priznanje. Od 192 zemlje članice UN, Kosovo je do sada priznalo 40 zemalja sveta, od čega je 19 članica EU.
XS
SM
MD
LG